Suomea uhkaa tuplapettymys Naton johtoporrasjärjestelyissä – presidentin kansliasta niukka kommentti

Suomi ja Ruotsi päätymässä eri osoitteisiin Natossa? – "Presidentin on tästä jyrähdettävä" 4:47
Katso video: MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, että Suomi ja Ruotsi ovat mahdollisesti joutumassa eri johtoportaiden alaisuuteen Natossa.

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, että Suomi ja Ruotsi ovat mahdollisesti joutumassa eri johtoportaiden alaisuuteen Natossa. Suomen osoitteeksi tuli Naton Euroopan joukkojen komentajan päätöksellä Alankomaiden Brunssum, mutta Ruotsin arvellaan lehtitietojen perusteella päätyvän aikanaan Yhdysvaltoihin Norfolkin johtoportaaseen. Suomelle tämä olisi kaksinkertainen pettymys.

Kun Suomi tämän vuoden huhtikuussa hyväksyttiin Naton jäseneksi, suomalaisten toiveena oli, että Suomi sijoitettaisiin Naton komentorakenteissa Virginian osavaltiossa sijaitsevaan Norfolkiin, jota kutsutaan Naton kodiksi Pohjois-Amerikassa. Syynä Suomen toiveeseen oli muun muassa, että Norfolkin alaisuudessa ovat jo ennestään Pohjoismaista Norja sekä Suomelle läheinen sotilaallinen yhteistyökumppani Iso-Britannia. Myös Norfolkin painopiste Naton puolustussuunnitelmissa, eli arktisen alueen puolustus, olisi ollut Suomelle mieleen.

Jos Ruotsi nyt ennakkospekulaatioiden mukaisesti pääsee Norfolkin johtoportaan alle, se suomalaisarvioiden mukaan nakertaisi perustaa Suomen ja Ruotsin yhteisiltä puolustussuunnitelmilta Itämerellä ja veisi Suomen väärään viiteryhmään Naton sisällä.

– Suomen perinteinen asemointi Euroopassa on ollut osa Pohjoismaita. Nyt jos Pohjoismaat pannaan eri komentokeskuksiin Natossa, se jakaa Pohjoismaat. Pahimmillaan tullaan siihen, että Suomi asemoituu Natossa reunavaltiona Baltian ja Puolan kanssa. Tämä tietenkin täytyy estää, sanoi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä MTV Uutisille keskiviikkona.

Penttilä on myös konsulttiyhtiö Nordic West Officen toimitusjohtaja.

Penttilä esitti, että viime kädessä tasavallan presidentin pitäisi arvovallallaan puuttua asiaan.

MTV Uutiset pyysi presidentti Sauli Niinistöltä kannanottoa aiheesta. Presidentin kansliasta toimitettiin lyhyt kommentti, jonka mukaan Niinistö on pitänyt asiaa esillä eri tapaamisissa Naton edustajien kanssa.

– Presidentti Niinistö on pitänyt asiaa esillä keskusteluissaan keskeisten liittolaisten ja Naton edustajien kanssa jo pitkään. Osa keskusteluista on ollut julkisuudessakin esillä, kuten tapaaminen Naton Euroopan-joukkojen komentaja Christopher G. Cavolin kanssa helmikuussa Münchenissä sekä lukuisat keskustelut maaliskuun Yhdysvaltain vierailulla, mukaan lukien Norfolkin komentaja vara-amiraali Daniel Dwyerin kanssa, kansliasta viestitettiin.

Ruotsin päätyminen Norfolkiin ei ole vielä varmaa. Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi on yhä kesken, koska Turkin ja Unkarin parlamentit eivät vielä ole ratifioineet Ruotsin jäsenyyttä. Ratifiointien uskotaan tapahtuvan syksyn aikana.

Lue myös:

    Uusimmat