Mainos

Suomalaistutkijan pidätys Venäjällä ”pahantahtoisuutta”

Suomen ja Venäjän viranomaiset lupaavat jatkaa EuroChem-tehtaan epäiltyjen fosforipäästöjen tutkimuksia sovitun mukaisesti SYKEn tutkijan pidätysepisodista huolimatta.

Suomen ja Venäjän ympäristöviranomaiset neuvottelivat tänään tutkimushankkeen jatkosta. EuroChem-yhtiön edustajat eivät kutsusta huolimatta tulleet paikalle.

Näytteenottoja Luga-joelle tehtiin viime viikolla neljän hengen tutkijaryhmän voimin. Tutkijoista kaksi oli venäläisiä ja kaksi suomalaisia. Tutkimushanke on suomalaisten ja venäläisten yhteinen.

Pietarin Hydromet-tutkimuslaitoksen väki on ällistynyt ja harmistunut Luga-joen pidätysepisodista.

– Työskentelimme suunnitelman mukaan. Teimme kaiken siellä, missä sovittiin. Ehkä tässä on jotain pahantahtoisuutta! sanoo varapäällikkö Tatiana Zagrebina Pietarista.

Kummallista tilannetta pidetäänkin Pietarissa suomalaisten varomattomuuden seurauksena.

Näytteenotto oli osa Balthazar-projektia. Projektin johtaja Kaj Forsius Helcomista kertoo, että jatkossa näytteenottomatkoille noudatetaan uusia sääntöjä.

– Ollaan sovittu, että ryhmä joka ottaa näytteitä pysyy jatkossa yhdessä, kukaan ei liiku yksin. Kaikkia relevantteja tahoja myös informoidaan käynnissä olevista näytteenotoista.

EuroChemin tehtaan edustaja kertoi MTV3 Uutisille puhelimitse, että kaikki aiemmin sovittu yhteistyö tulee toteutumaan. Knuuttilan paluuta Venäjälle tehtaan edustaja ei lähtenyt spekuloimaan.

– Se ei kuulu minulle, en tiedä. Asia kuuluu Suomen ympäristöviranomaisille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.