Mainos

Ympäristötutkija kertoo pidätyksestään Venäjällä – 12 tuntia putkassa ilman juomaa

Viime viikolla Venäjän Kingiseppissä pidätetty Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila kuvailee pidätystään ja sitä seuranneita kuulusteluja raskaaksi kokemukseksi.

Knuuttila joutui pidätetyksi, kun hän oli ottamassa näytteitä Luga-joesta. Suomalais-venäläinen tutkimusryhmä oli näytteenotossa, koska paikalliselta lannoitetehtaalta arvellaan valuvan fosforia Itämereen.

Maastossa näytteitä ottamassa ollut Knuuttila kertoo joutuneensa ensiksi vastakkain autolla saapuneen siviilipukuisen venäläisen henkilön kanssa.

– Ymmärrän venäjää muutaman sanan ja ymmärsin, että hän tiedusteli olenko kalassa alueella. Näytin hänelle vesipulloa ja yritin ilmaista, että olen ottamassa vesinäytteitä. Tämän jälkeen kuljin tietä pitkin poispäin tuolta näytteenottoalueelta. Tarkoituksena oli tavata muu tutkimusryhmä. Tehtaan suunnasta tulikin toinen auto, jossa oli kolme virkapukuista henkilöä. Kysymättä minulta mitään – henkilöllisyyttäni ei tiedusteltu tässä vaiheessa – minulle vain avattiin auton takaovi ja osoitettiin siirtymään autoon, Knuuttila kertoo.

Knuuttila ei osoittanut pidätystilanteessa minkäänlaista vastarintaa, vaan arveli, että matka jatkuu tehtaalle, missä koko selkkaus selvitetään. Tehtaalla muun muassa tehtaan toimitusjohtaja ja tiedottaja tunnistivat Knuuttilan, koska hän oli käynyt aikaisemmin vierailulla tehtaan tiloissa.

Ei halua kertoa kuulustelujen sisällöstä

Kuulustelut tehtaalla kestivät Knuuttilan mukaan kuusi tuntia. Sen jälkeen hänet kuljetettiin Kingiseppin poliisiasemalle ja sieltä tuntemattomaan paikkaan putkaan.

Putkassa Knuuttila oli 12 tuntia. Sen aikana hänelle ei tarjottu ruokaa tai juomaa.

– Onneksi minulla oli eväänä banaani ja vesipullo, Knuuttila sanoo.

– En halua oman turvallisuuteni takia puhua kuulustelujen sisällöstä, mutta se tilanne oli hyvin painostava.

Vielä on epäselvää, mikä taho tarkkaanottaen on pidätyksen takana. Knuuttilan mukaan kuulustelujen yhteydessä viitattiin moniin ylempiin tahoihin ja muun muassa Venäjän hallitus mainittiin kuulustelujen yhteydessä.

Vapauttamisen jälkeen Knuuttila pysäytettiin vielä rajalla, missä hänen tietokoneensa takavarikoitiin ja häntä kuulusteltiin vielä kahdeksan tuntia.

– Tullissa minulle sanottiin, että koneeni takavarikoitiin, koska siellä oli valokuvia strategisista kohteista. Kysyin, mitä näillä kohteilla tarkoitetaan ja esimerkkinä mainittiin kuvat Kingiseppin tehdasalueelta. Niitä kuvia olen näyttänyt jo aikaisemmin tutkimushankkeen tiedotustilaisuuksissa ja kokouksissa sekä Suomessa että Venäjällä, Knuuttila kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.