Suomalaistutkija oikoo möläytyksiä Uudessa-Seelannissa: "Koulutan ministeriä"

Uudessa-Seelannissa asuvan suomalaisen Merja Myllylahden perustamassa Facebook-ryhmässä valistetaan innokkaasti uusiseelantilaisia Suomen edistyksellisyydestä.

Moni uusiseelantilainen myös pyytelee suomalaisilta anteeksi ministerinsä päästämiä sammakoita.

Myllylahti perusti "Send Kiwi Minister Gerry Brownlee to Finland to learn some facts" eli "Lähettäkää uusiseelantilaisministeri Gerry Brownlee Suomeen oppimaan faktoja" -nimisen Facebook-ryhmän eilen vastaiskuna Uuden-Seelannin liikenneministerin viimeviikkoisille möläytyksille.

– Pistin ryhmän pystyyn, koska minua tympi, että Brownleen kommentit olivat niin virheellisiä, Auckland University of Technologyn luennoitsijana ja tutkijana toimiva Myllylahti kertoo.

Suomi-kuvaa puhdistamassa

Ryhmän nimessä kehotetaan lähettämään Brownlee Suomeen sivistymään. Toistaiseksi Myllylahti sivistää ministeriä ja muitakin uusiseelantilaisia virtuaalisesti.

– Olen saanut korjata näitä virheitä ja puhdistaa Suomi-kuvaa. Tämä on ollut oikein terapeuttista, Myllylahti naurahtaa.

– Olen yrittänyt kouluttaa mister Brownleeta. Meillä on niin hyvä koulutusjärjestelmä, että minusta on kiva kouluttaa ministeriä, jolla on aukkoja tiedoissaan, hän vinoilee.

Myllylahti on saanut esiintyä laajalti myös Uuden-Seelannin mediassa. Huomenna hän on Uuden-Seelannin radion eli Radio New Zealandin vieraana.

– Vinkkasin yhdelle tutulle toimittajalle, ja siitä se sitten paisuikin. Kun yksi media täällä huomasi sen, ne olivat kaikki kimpussa, suomalaisuuden lähettiläs kertoo.

Mediassa Suomeen on suhtauduttu Myllylahden mukaan suhtauduttu suurella sympatialla, kun selvisi, kuinka huonosti faktoihin pohjautuvia Brownleen kommentit olivat.

– Mediat ovat sitä mieltä, että ne olivat hölmöjä laukauksia ilman oikeaa tietoa. Kommentit ovat olleet hyvin anteeksipyytäviä.

Mistä ihmeestä tiedot ovat peräisin?

Ministeri Brownlee sanoi itse myöhemmin, että hänen Suomi-tietonsa perustuvat OECD:n tietoihin.

– Hän ei ole kertonut, miltä vuodelta tai vuosikymmeneltä nämä tilastot ovat. Kommentit kuten että Suomessa ei riitä ruoka kaikille olivat niin kummallisia, että olisi kyllä kiva päästä kasvotusten kysymään, mistä ihmeestä hän on tällaisia näkemyksiä hankkinut, Myllylahti tuumaa.

Suurin väärinkäsitys, jota Myllylahti on Suomesta korjannut, on käsitys suomalaisesta koulutuksesta. Brownlee antoi ymmärtää, että suomalaiset ovat kouluttamattomia typeryksiä.

– Olen joutunut puolustelemaan, että katsokaa kansainvälisiä koulututkimuksia, joissa Suomi on kärjessä koko ajan.

Toinen väärinkäsitys on käsitys suomalaisesta tasa-arvosta ja naisten kunnioituksesta.

– Olen perustellut, että katsokaa, paljonko meillä on esimerkiksi hallituksessa naisia. Meillä on ollut naispresidentti ja naispääministeri. Suomessa myös yritysjohdon tasolla samoin kuin hallituksessa istuu naisia enemmän kuin missään muualla.

Brownlee ei ole kommentoinut kohua toistaiseksi missään. Suomen Australian suurlähetystö on kuitenkin pyytänyt kommenteista selvitystä.

– Ehkäpä hänen täytyy jossain vaiheessa kommentoida, vai liekö se on pääministeri John Key, joka tällaista kommentoi. Onhan tämä jonkinasteinen diplomaattinen kriisi. Luulen, ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa kuin pyytää anteeksi, Myllylahti arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat