Suomalaisten onnellisuus kasvaa vanhetessa – tutkija mykistyi tuloksista

Suomi on seitsemättä kertaa maailman onnellisin maa, YK:n sponsoroiman The World Happiness Report -tutkimuksen mukaan. Mutta alle 30-vuotiaiden listalla Suomi on vasta 7. sijalla. Mistä tämä johtuu?

Suomessa onnellisuus nousee iän myötä

Tutkimuksen mukaan useimmilla alueilla nuoret ovat vanhempia onnellisempia.

Toisin on Suomessa, koska kuten Ruotsissa ja Norjassakin, täällä onnellisuuspisteet nousevat hieman iän myötä.

Koko maan onnellisuuspistemäärä on 7,3. Alle 30-vuotiaiden pistemäärä on 7,03. 30-44-vuotiaiden taas 7,14. 45-59-vuotiaiden 7,5 ja yli 60-vuotiaiden puolestaan 7,59.

Onko onnellisuus asenne, päämäärä vai sattumien summa? 9:06

Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen onnellisuuteen? Haastattelussa emeritusprofessori ja onnellisuustutkija Hannu Uusitalo.

Ehkä onnellinen ikäluokka vanhenee

Onnellisuustutkija, emeritusprofessori Hannu Uusitalon mukaan tämä on uusi ilmiö.

– Ei se ainakaan aina ole tyypillinen, esimerkiksi Suomessa 70-luvulla tehdyssä tutkimuksessa asia oli toisinpäin. Eli silloin nuoret olivat onnellisempia kuin eläkeiässä olevat ja eläkeikää lähestyvät ihmiset.

– Nyt tämä on kääntynyt toisinpäin, jännittävä ja mielenkiintoinen asia, että mistä tämä voi johtua.

Voiko syy olla älypuhelimissa, niin kuin on arvailtu?

– En oikein usko, että se kännyköistä johtuu. Hirveän vaikea sanoa, sitä pitäisi tutkia tarkemmin eri ryhmissä, Uusitalo sanoo.

– Voi olla, että tässä on myös tämmöinen kohorttivaikutus. Jostain syystä 60- ja 70-luvulla nuorena olleet ovat jo ikään kuin lähtökohtaisesti silloin olleet tyytyväisiä.

– Ja sitten tämä tyytyväisyys säilyy myös eläkeikään asti. Voi olla näinkin. Me emme tiedä tätä, voisi olla jännä tutkia tätä tarkemmin, Uusitalo sanoo.

Nuorten onnellisuus Pohjois-Amerikassa laskenut

Poikkeuksen teki myös Yhdysvallat, sielläkin nuorten onnellisuus on laskenut.

Keski- ja Itä-Euroopassa nuoret taas ovat vanhempia onnellisempia.

Länsi-Euroopassa ikäluokkien välillä ei ole suuria eroja, kun taas muualla maailmassa onnellisuus yleisesti ottaen laskee iän myötä. Joissain tapauksissa onnellisuus nousee vanhetessa.

Näistä syistä on vaikea järjestää maiden onnellisuutta nuorten ja vanhempien onnellisuuden mukaan.

Sukupolvien välinen ero voidaan laskea siten, että jos otetaan huomioon ikä ja elämän olosuhteet: ennen vuotta 1965 syntyneiden onnellisuus on neljännesprosenttiyksikön korkeampi kuin heidän, jotka ovat syntyneet vuoden 1980 jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat