Suomalaisten kiinni ottamien merirosvoepäiltyjen kohtalo avoin

Miinalaiva Pohjanmaan päällikkö Mika Raunu kertoo merirosvoiksi epäiltyjen miehien olevan yhä suomalaislaivalla.

Suomen merivoimien Pohjanmaa-laiva pysäytti tänään ensimmäistä kertaa merirosvoiksi epäillyn joukon Arabianmerellä. Miinalaivan henkilökunta suorittaa nyt alustavaa kuulemista merirosvoalukselta kiinniotetulle 18 miehelle.

Raunu kertoo että osa kiinniotetuista saattaa päästä vapaaksi.

– On koko operaation komentajan tehtävä päättä miesten lopullisesta kohtalosta.

– On mahdollista että miehiä myös vapautetaan, jos ei ole riittävää näyttöä rikoksesta, sanoo Raunu puhelimessa MTV3:n Uutisille.

Epäillyt merirosvot havaittiin noin 500 kilometrin päässä kaakkoon Omanin Salalahista. Raunu kertoo Pohjanmaan miehistön saaneen ennakkovihiä alueella liikkuvasta merirosvoaluksesta.

– Meillä oli ennakkotieto, että alueella voi toimia merirosvoja. Edellisenä vuorokautena oli tehty hyökkäys singporelaista kauppa-alusta kohtaan lähellä meidän sijaintimme.

Lastia yli laidan

Epäillyt yrittivät ensin paeta Pohjanmaata, ja suomalaiset näkivät heidän heittävän laivastaan tavaraa mereen.

– En kommentoi mitä he heittivät, mutta tyypillisesti näissä tilanteissa merirosvot pyrkivät pääsemään eroon todistusaineistosta, jolla heidät voidaan yhdistää merirosvouteen.

Pohjanmaa ampui tykillä varoituslaukauksen, kun alus yritti paeta.

- Alus ei totellut pysähtymiskäskyjä, joten ammuimme EU:n voimankäytönsäädösten mukaan varoitustulta aluksen eteen, sanoo Raunu.

Pohjanmaa suuntaa vappuna kotiin

Laivalta on löydetty "merirosvouteen käytettävää materiaalia", joka on Raunun mukaan tyypillisesti aseita.

- Aseiden lisäksi tällainen materiaali sisältää yleensä ampumatarvikkeita. Olennainen kysymys on myös se, mitä laivalla ei ole, eli kalastusvälineet puuttuvat kokonaan.

Raunu kertoo miinalaiva Pohjanmaan lähtevän paluumatkalle Suomeen vappuna.

Lue myös:

    Uusimmat