Suomalaista sisua parhaimmillaan: Pertti, 40, rentoutuu kumiankan kanssa avannossa

Pohjolan talvilajit ovat välillä varsinaista hullujen hommaa. Hauska kuvasarja näyttää, kuinka paukkupakkasista nautitaan suomalaisen sisun voimin.

Arktinen paukkupakkanen ei hetkauta Pertti Felleriä, 40. Ainoastaan uimahousuihin sonnustaunut mies hulluttelee mustana aukeavan avannon äärellä. Kumiankka tuijottaa epäuskoisesti vedessä.

Valokuvaaja Salla Seeslahden hauska kuvasarja  avantosankarista naurattaa ja ihastuttaa eksoottisuudellaan. Kuvat otettiin Polvijärvellä, Joensuun kupeessa Iso-Reuhkan rannalla.

– Sallalla oli idea avantoon liittyvästä kuvasarjasta, ja seuramme kautta lähdin mukaan. Kuvaushetkellä ei ollut kuin parikymmentä astetta pakkasta. Tosin en aina käy avannossa ankkojen ja uimaräpylöiden kanssa, Feller nauraa MTV Uutisille.

Siviilissä Kaukolasipartio-nimisessä yhtyeessä kitaraa soittava Feller  hurahti avantouintiin kahdeksan vuotta sitten. Avantouintiseura Joensuun Jääkarhuihin kuuluva Feller käy avannossa vähintään pari kertaa viikossa. 

– Tämä kuin huumetta. Jo yhdestä kerrasta jäin täysin koukkuun. Tämä on toki joko-tai -laji, osa rakastuu saman tien ja osa ei mene lähellekään avantoa enää ikinä, Feller kuvailee.

Feller kertoo, että intohimo avantouintiin tulee verenperintönä. Miehen isä oli varsinainen extreme-avantouimari.

– Isälläni oli nuorempana tapana kävellä 500 metrin päähän avantoon ilman saunaa säästä riippumatta. Aluksi ajattelin, etten ikinä rupea tuollaiseen puuhaan. 

– Mutta eipä se omena sittenkään pudonnut kovin kauas puusta, Feller nauraa.

Hän myöntää, ettei kaikki aina ymmärrä eksoottista harrastusta. Kavereita ei esimerkiksi saa Facebookissa huhuilemalla mukaan avantoreissulle, Feller tietää.

– Kyllähän tässä aina itsekin välillä ihmettelee, että tämä on ihan hullujen hommaa. Mutta se on se lämpötilojen vaihtelu, kun menee jääkylmästä kuumaan saunaan ja takaisin avantoon. Sen jälkeistä olotilaa ei voi sanoin kuvailla, Feller hehkuttaa.

Fellerin onneksi Itä-Suomessa on yleensä kunnon talvet. Kesääkin saa usein odotella hetken, mikä miellyttää avantohirmua suuresti.

– Avannossa voionneksi käydä suunnilleen toukokuuhun asti. Yleensä myös kesäkuussa vedet ovat vielä todella kylmiä, ja saunan jälkeen on kiva käydä vilkoittelemassa, Feller tuumii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja