Mainos

Suomalaisnainen lopetti e-pillerit 15 vuoden jälkeen – näin kävi

Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu, kun ehkäisypillereiden syöminen lopetetaan? Viisitoista vuotta ehkäisypillereitä käyttänyt nainen piti aiheesta päiväkirjaa puolen vuoden ajan.

Miten ehkäisypillereiden lopettaminen vaikuttaa arkeen, mielenlaatuun ja kehoon? Tätä testasi 30-vuotias suomalaisnainen.

Dosentti, synnytys-ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Piltonen kommentoi asiantuntijan näkökulmasta, mitä naisen kehossa todella tapahtuu e-pillereiden lopettamisen myötä.

Taustaa: 15 vuotta ehkäisypillereitä

"Olen syönyt e-pillereitä 15 vuotta, eli noin puolet elämästäni. Olen monesti miettinyt e-pillereiden lopettamista, osittain niihin liittyvän kohunkin vuoksi: esimerkiksi veritulpan riski on yksi pelottavimmista sivuvaikutuksista.

Alkuun ehkäisypillereiden lopettaminen kuitenkin pelotti, sillä olen kokenut henkisellä tasolla e-pillereistä olevan suunnattomasti hyötyä. Tiedän tasan tarkkaan, milloin kuukautiseni alkavat ja loppuvat. Ne ovat toimineet parisuhteen aikana jokseenkin luotettavana ehkäisykeinona.

Ajatus siitä, että olen syönyt ehkäisypillereitä näinkin kauan, on kuitenkin vaivannut. Voisinko henkisesti paremmin, jos lopettaisin e-pillerit? Monet nimittäin kertovat ehkäisypillereiden vaikuttavan mielialaansa.

Mitä toivon e-pillereiden lopettamisen tekevän? Että laihtuisin ja voisin paremmin.
Mitä pelkään? Että rinnat menettävät muotonsa."

Lopetin e-pillerit: Näin se vaikutti arkeen, mieleen ja kehoon

 1. kuukausi: Rinnoista katoaa turvotus

– Aivan ensimmäiseksi rinnoistani katoaa perinteinen turvotus. Aivan heti. Sitä pelkäsinkin.

– Olen erittäin itkuherkkä. Itkeskelen ilman mitään syytä työpaikan vessassa. Herkistelen elokuvissa.

– Kuukautiset alkavat varoittamatta; yleensä tunnen vihlaisun alavatsassa, josta olen osannut päätellä, että kuukautiset alkavat tasan tarkkaan seuraavana päivänä.

– Kuukautiset eivät ole lainkaan kivuliaat, mutta ne kestävät 10 päivää ja tihutellen. Tuli ikävä kuukautisia, jotka kestivät ainoastaan viisi päivää, vaikka ne olivatkin kivuliaat.

– Kärsin joka päivä päänsäryistä ja migreenistä.

– Hien eritys muuttuu! Dödö pettää, pelkään haisevani. Hikeni haisee omaan nenääni huomattavasti pistävämmälle.

 

Asiantuntijan kommentit:
Ulkopuolelta annettavien hormonien seurauksena munasarjan oma hormonituotanto hiipuu. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät sekä estrogeenia että progestiinia, joiden vaikutuksesta ovulaatio estyy ja siten raskaus ei voi alkaa. Estrogeenin ja progestiinin vaikutuksesta rintarauhaskudokseen kertyy nestettä aiheuttaen turvotusta, joka häviää valmisteen lopettamisen seurauksena. Turvotusvaikutus on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja saattaa hävitä jo pillereiden käytön aikana.

Hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja vuotohäiriöitä, ja joillekin naisille jopa migreeniä.

Kuukautiset alkavat yleensä muutaman päivän kuluttua yhdistelmäehkäisyvalmisteiden lopettamisen jälkeen. Joissain tapauksissa kuukautisten alkaminen voi kuitenkin viivästyä jopa useamman kuukauden. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden progestiini-hormoni estää estrogeenin vaikutuksia kohdun limakalvolla ja sen seurauksena limakalvo jää ohueksi ja vuodot ovat niukemmat mitä ilman yhdistelmäehkäisyvalmistetta.

Kuukautiskivut yleensä hellittävät yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytön seurauksena ja niitä käytetäänkin yleisesti runsaiden kuukautisten sekä kuukautiskipujen hoitoon.

 

 2. kuukausi: Mistä näitä näppylöitä tulee?

– Hormonit tuntuvat heittelevän miten sattuu: huomaan olevani seksuaalisesti herkempi, aktiivisempi. Jopa kyltymätön.

– Olo tuntuu ehkäpä normaalia virkeämmältä? Päänsäryt alkavat hellittää.

– Yhyy, minulle on alkanut tulla oikein olan takaa näppylöitä! Erityisesti nenän päähän. Iho myös kutisee.

– Kuukautiset alkavat tasan kuukauden päästä, samana päivänä. Ja kestävät 9 päivää. Yhtenä yönä kivut ovat niin voimakkaat, että itken kippurassa. Muutoin kuukautiset ovat hyvin niukat.

Asiantuntijan kommentit:

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutukset häviävät yleensä melko nopeasti lopettamisen jälkeen.

Ehkäisyteho muun muassa loppuu heti seuraavassa kierrossa. Aivolisäke- ja munasarjan hormonaalisen toiminnan palautumisen seurauksena kehon omien hormonien vaihtelut palaavat ja millä voi olla positiivisia vaikutuksia mielialaan tai seksuaaliseen halukkuuteen. Nämä muutokset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, eikä mielialaoireita tai seksuaalista halukkuutta/haluttomuutta voi siten yleistää kaikkiin naisiin.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa estrogeeni toimii miessukuhormonien vastavaikuttajana. Naisten elimistössä tärkeät miessukuhormonit aiheuttavat kuitenkin ihon rasvoittumista sekä aktivoivat hiki- ja talirauhasten toimintaa, joita yhdistelmäehkäisyvalmisteiden estrogeenit puolestaan estävät/hillitsevät. Useimmiten lievät ihovaikutukset ovat kuitenkin ohimeneviä hormonitasojen vakiinnuttua lopettamisen jälkeen. Aikaisemmin olemassa oleva akne voi kuitenkin palata yhdistelmävalmisteen lopettamisen seurauksena.

 3. kuukausi: Kuukautiset kestävät ikuisuuden

Hieman itkettää.

– Seksihalut hiipuvat. Lähestulkoon katoavat. Johtuuko alituisesta kuukautisvuodosta?

– Kaksi viikkoa edellistä kuukautisista ja uudet menkat alkavat. Tuntuu, että kuukautissiteet hiertävät minut rikki. TÄMÄ ON TUSKAA. 10 päivää tihuttelua, kahtena päivänä vuotoa on enemmän.

– Minulla on vellova olo, koko ajan. Töissä on toisaalta liikkeellä oksennustautia. Alan saada kuittailuja, että olisin raskaana. Säikähdän sitä itsekin, vaikka todellisuudessa se ei ole todennäköisesti mahdollista. Ehkäisynä toimii kondomi.

– Rinnat ovatkin ensimmäistä kertaa e-pillereiden lopettamisen turvonneet ja äärimmäisen kipeät, kosketusherkät. Kuukautiset alkavat, tällä kertaa ajallaan. Kestävät viisi päivää ja ovat runsaat.

– Nenäni ja leukani ovat täynnä pieniä näppyjä.

 

Asiantuntijan kommentit:

Libidon muutokset selitetään usein yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytöllä, mutta kuten tässäkin tapauksessa, vaikutukset vaihtelevat ja ovat yksilöllisiä. Muutokset seksuaalisessa halukkuudessa voivat liittyä myös muuhun elämäntilanteeeseen eivätkä välttämättä itse hormonilääkitykseen. Kuukautisvuodon määrä ja pituus lisääntyvät yhdistelmäehkäisyn lopettamisen seurauksena ja vuoto palautuu usein yhdistelmäehkäisyn aloitusta edeltävälle tasolle.

Raskausmahdollisuus on olemassa, mikäli muuta ehkäisyä ei ole käytössä. Jos raskausoireita ilmenee tai kuukautiset myöhästyvät, kannattaa tehdä herkästi raskaustesti.

On kuitenkin muistettava, että kondomi on ainoa valmiste, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta ja siten sitä tulisi tarvittaessa käyttää myös yhdistelmäehkäisyvalmisteiden kanssa.

4. kuukausi: Hiki haisee ja masentaa

 
piirretty nainen (3)

– Minua masentaa.

– Olen vaihtanut dödön stickistä nestemäiseen versioon. Mielestäni hikeni haisee pahemmalle ja minua hävettää.

– Iho tuntuu edelleen erittäin kutisevalta.

– Käyn gynekologilla. Hän määrää minulle pyynnöstäni minipillerireseptin sen varalta, jos haluaisin kokeilla toista ehkäisymuotoa.

 

Asiantuntijan kommentit:

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ei ole osoitettu aiheuttavan masennusta, mutta ihomuutokset, runsaat ja kivuliaat kuukautiset ja huoli ei-toivotusta raskaudesta voi vetää mielen matalalle osalla naisista.

Miessukuhormonieritys palautuu normaaliksi yhdistelmäehkäisyvalmisteiden lopettamisen seurauksena ja siten miessukuhormonivaikutukset ihoon, kuten hikoilu, talirauhasten aktiivisuus ja karvankasvu, ovat selvemmät ”luomutilassa”. Mikäli yhdistelmäehkäisyvalmisteet (estrogeeni) eivät käy, mutta nainen haluaa luotettavan ehkäisyn, voidaan kokeilla pelkkää progestiinia-sisältäviä valmisteita. Näiden valmisteiden ehkäisyteho ei niinkään perustu ovulaation estoon, vaan ennemminkin kohdunkaulakanavan liman sitkistämiseen estäen siittiöitä kulkeutumasta kohtuun. Progestiinivalmisteet myös rajoittavat kohdun limakalvon kasvua.

 

5. kuukausi: Voin jo paremmin?

piirretty nainen

– Kuukautiset alkavat jälleen kahden viikon tauon jälkeen, nyt minimaalisesti tihuttaen.

– Rintani ovat koko ajan kipeät ja kosketusarat.

– Alaleukaan tulee edelleen näppylöitä.

– Monet sanovat minun voivan paremmin: olen myös alkanut harrastamaan säännöllisemmin liikuntaa. Olo on kevyempi kuin aiemmin.

Asiantuntijan kommentit:

Oma hormonitoiminta ja ovulaatiot eivät selvästikään ole vielä palautuneet epäsäännöllisestä tihkuvuodosta päätellen. Rintojen kipeytyminen voi myös johtua pitkittyneestä estrogeenivaikutuksesta ovulaatioiden viivästyttyä.

 6. kuukausi: Seksiä ja vauvoja, kiitos!

unet

– Rinnat ovat kuukautisten aikaan niin kipeät, että joudun pitämään rintaliivejä yöt ja päivät.

– Kuukautiset alkavat ajallaan. Nyt kierto on tainnut tasoittua?

– Minulle tulee nykyään säännöllisesti punoittavia näppylöitä hiusrajaan ja leukaan.

– Itkuherkkyys on uusin merkki siitä, että kuukautiset alkavat.

– Alkuhuuman jälkeen seksiä ei tee sen enempiä mieli, mutta huomaan, että suhtaudun seksiin huomattavasti kylmemmin, ”miesmäisemmin”.

– Mutta silti puhun kuulemma enemmän vauvoista. Onko tämä se kuuluisa biologinen kello?

 

Asiantuntijan kommentit:

Munasarjojen normaali hormonaalinen toiminta aiheuttaa vaihtelua hormonipitoisuuksissa, joihin osa naisista voi reagoida hyvinkin voimakkaasti. Premenstruaali syndrooma, eli PMS, on melko yleinen oireilukuva naisilla, joka liittyy yleisesti kierron luteaali- eli keltarauhasvaiheeseen. Tämä vaihe esiintyy heti ovulaation jälkeen, noin kaksiviikkoa ennen seuraavien kuukautisten alkamista. Oireita voivat olla mielialamuutokset, päänsärky, väsymys, ahdistuneisuus ja unihäiriöt.

Useimmiten PMS-oireet helpottavat hormonihoidolla, mutta joissain tapauksissa voidaan joutua käyttämään hoitona pieniannoksista mielialalääkettä.

Naisen biologinen ikääntyminen on väistämätöntä. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden lopettamisen jälkeen hedelmällisyys palaa ikää vastaavalle tasolle. Vuosien käyttö ei siis aiheuta lapsettomuutta vaan itse asiassa munasarjan vääjäämätön vanheneminen tapahtuu luontaisesti hormonihoidosta riippumatta.

 

Yhteenveto: Näin e-pillereiden lopettaminen vaikutti

Puoli vuotta ilman e-pillereitä ovat vaikuttaneet ennen kaikkea ihoni kuntoon. Pieniä näppylöitä tulee nyt huomattavasti herkemmin.

Koen myös, että hien eritys on muuttunut. Olen vaihtanut deodorantin nestemäiseen muotoon, sillä muutoin dödö ei pidä. Hikoilen enemmän kuin aiemmin, sen huomaa esimerkiksi salilla tai ryhmäliikuntatunneilla. Hiki suorastaan valuu, mitä ei ole tapahtunut aiemmin.

Kuukautiskierto on alkanut tasaantua, mutta edelleen tuntuu siltä, että kuukautiset kestävät hurjan pitkään, keskimäärin 9 päivää. Se turhauttaa.

Koin, että varsinkin alussa seksuaalinen halukkuus nousi eri tavoin vahvemmaksi, mutta tasaantui kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Minulla ei tosin ole koskaan aiemmin ollut seksuaalisessa halukkuudessa ongelmia, vaikka olenkin e-pillereitä syönyt. Olen kuitenkin fyysisesti herkempi, kuin aiemmin. Saatan myös kiinnittää vastakkaiseen sukupuoleen eri tavoin huomiota. Hormonit hyrräävät?

Painoni ei ole pudonnut eikä noussut e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Ainoastaan rintojen ylimääräinen turvotus on kadonnut. Se ei ole kuitenkaan vaikuttanut muutoksiin kuppikoossa. Rinnanympärys tosin pieneni.  Tätä nykyä rintani ovat kuukautisten aikaan todella kipeät ja arat.

Jos lasten hankkiminen ei ole ajankohtaista, koen että e-pillerit ovat kuitenkin paras ehkäisymuoto parisuhteessa oleville (niille naisille, jotka eivät ole koskaan synnyttäneet).

Harkitsen minipillereiden aloittamista.

 

Asiantuntijan kommentit:

Yhdistelmäehkäisyvalmisteilla on useita positiivisia terveysvaikutuksia raskaudenehkäisyominaisuuksien lisäksi. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet vähentävät muun muassa kuukautisvuotoa, kuukautiskipuja, munasarjakystamuodostusta ja suolistosyöpäriskiä.

On kuitenkin muistettava, että yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön liittyy myös rajoituksia. Niitä ei tulisi esimerkiksi määrätä naisille, joilla on aurallinen migreeni, sairastettu laskimotukos tai taipumus tukoksille.

Naisten, jotka tupakoivat ja ovat >35-vuoden ikäisiä ei myöskään tulisi käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita. Pelkkää keltarauhasta sisältävät pilleri, kuten tässä ”minipilleri”, sopivat kuitenkin isolle osalle naisista, joille yhdistelmäehkäisy ei jostain syystä sovi.

Mikäli ongelmat yhdistelmäehkäisyvalmisteen käytössä liittyvät lievempiin haittavaikutuksiin, kuten ihomuutoksiin tai mielialaan, kannattaa harkita toiseen yhdistelmäehkäisyvalmisteeseen vaihtoa.

Mistä seksuaalinen haluttomuus voi johtua? Asiantuntija vastaa:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.