Suomalaisia tyrkyllä Tour de Skin palkintopallille – Jari Isometsä käy läpi asetelmat loppunousuun: "Iivolla ei ole sellaiseen varaa"

Suomalaisittain Tour de Skin tänään tiistaina päättävään loppunousuun lähdetään jännittävistä asetelmista, kun kokonaiskilpailun palkintokorokepaikoista on taistelemassa kolme eri sinivalkohiihtäjää. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä näkee Iivo Niskasella heistä palkintopallille parhaat mahdollisuudet.

Miesten voittajasta ei vaikuta olevan epäselvää, ellei jotain poikkeuksellisen dramaattista tapahdu. Norjan Johannes Hösflot Kläbon kokonaisjohto toisena olevaan Venäjän Aleksandr Bolshunoviin on tasan kaksi minuuttia ennen yhteislähtönä hiihdettävää 10 kilometrin loppuetappia.

Bolshunovilla on puolestaan mukavan tuntuiset 49 sekuntia hyvää kolmantena olevaan Iivo Niskaseen.

– Ennakolta näyttää, että Kläbo menee menojaan ja voittaa, ja Bolshunov on toinen, Isometsä sanoo.

Kolmossijalla olevaa Niskasta on suurimmin uhkaamassa norjalaiskaksikko: Erik Valnes on kokonaistilanteessa 15 sekuntia ja Pål Golberg 20 sekuntia suomalaista perässä.

– Golbergia enemmän pelkään kuin Valnesia, koska Valnes ei ole niin kestävä urheilija, että hän olisi loppunousussa niin vaarallinen.

– Golberg tosin näytti perinteisen 15 kilometrin yhteislähdössä maanantaina siltä, että takki alkaa olla aika lailla tyhjä, vai oliko hänellä suksen kanssa ongelmaa? Sitä emme oikein nähneet, koska hän tippui niin aikaisessa vaiheessa.

Golberg jäi maanantaina vasta 22:nneksi. Valnes oli seitsemäs ja Niskanen toinen. Hiihtotyyli vaihtuu kuitenkin nyt Niskaselle selkeästi heikompaan vapaaseen.

– Golberg on sitkeä kaveri viimeiseen nousuun ja hän on vapaalla ennakkoon Iivoa vähän vahvempi. Kyllä Iivo saa siinä vielä punnertaa, eikä mitään katkeamisia saa tulla.

– Edellisen kerran Iivon loppunousu oli ihan katastrofi. Sellaiseen ei ole nyt varaa, Isometsä viittaa Niskasen toistaiseksi ainoaan kertaan, kun hän on hiihtänyt Tourin maaliin tammikuussa 2020.

Miten Niskanen on palautunut?

Isometsä muistuttaa, että loppunousu on poikkeuksellinen kilpailu, jossa ratkaisevat monet seikat.

– Palautuminen ja energiavarastot ovat se kaikkein tärkein asia nyt.

Asiantuntija samaan syssyyn huomauttaa, että Niskanen joutui maanantain kisassa silmin nähden todella koville taistellessaan kakkossijalla maaliin.

– Harvoin olen niin väsynyttä Iivoa nähnyt kuin hän oli tänään nousussa.

Tourilla asetelmat ovat tosin monessa kohtaa jälleen päivästä toiseen ja niin sanottuja piristymisiä on huonojen kilpailujen jälkeen myös nähty.

"Iivon otettava Golberg ja Valnes tarkkailuun"

Isometsä uskoo, että loppuetapin ensimmäiset kuusi kilometriä hiihdettäneen rauhallisesti.

– Kun lähdetään nousuun, jokainen lähtee sen mukaan, mitä on varoja. Viimeisillä kilometreillä se ratkaistaan.

– Iivon on otettava Golberg ja Valnes tarkkailuun ja hiihdettävä enemmän heitä vastaan kuin joistakin etapin sijoituksista, asiantuntija alleviivaa.

Isometsä: Suomalaisnaiset todennäköisesti putoavat

Naisissa Venäjän Natalia Neprjajeva lähtee 10 kilometrin loppuetapille kokonaiskilpailun kärjessä 1.12 minuutin erolla Ruotsin Ebba Anderssoniin. Kerttu Niskanen (+1.19) ja Krista Pärmäkoski (+1.21) ovat heti seuraavilla sijoilla kolmantena ja neljäntenä.

Tourin ykkös- ja kakkossija ovat Isometsän arvion mukaan suomalaisten ulottumattomissa.

– Ebba Andersson tulee olemaan huomenna erittäin kova ja jopa voittamaan sen etapin. On siinä ja siinä, riittääkö Neprjajevan 1.12. Tokihan Neprjajevakin on parhaimmillaan vetänyt ihan hyvin sen nousun, ja nythän hän on selkeästi kunnossa. Neprjajeva on ykkössuosikki, mutta kyllä voitosta nähdään vielä ihan kunnon taistelu, Isometsä ennakoi.

Isometsä pitää selvänä, että Andersson lähtee iskemään heti nousun alkaessa. Hän ei usko suomalaisten pystyvän vastaamaan siihen kyytiin, ja suomalaisnaisten on Isometsän ounastelun mukaan vaikea yltää kolmossijallekaan.

Suomalaiskaksikosta vain noin parinkymmenen sekunnin päässä kokonaistilanteessa ovat Norjan Heidi Weng (+1.40), Yhdysvaltain Jessie Diggins (+1.42) ja Venäjän Tatjana Sorina (+1.42). Vaarallisimpana Isometsäkin pitää hurjaa loppunousijaa Wengiä, joka takoi tammikuussa 2018 loppunousun historian nopeimman naisten ajan, 18.02 minuuttia. Wengin päätösetapin voittoaika 32.13,3 oli myös ennätys.

– Suomalaisittain olen tosi iloisesti yllättynyt, jos he pysyvät kolmen sakissa. En siihen ihan tältä istumalta usko, Isometsä sanoo ja pitää kaksikolle sijoja 4–7 todennäköisimpinä.

Todennäköisimmin suomalaiskaksikosta korkeimmalle Isometsän papereissa sijoittuu Pärmäkoski, joka hiihti maanantaina 10 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa kolmanneksi.

– Kertun käyrä on selkeästi alaspäin ja tähän on vain yksi vuorokausi aikaa palautua. Krista on siinä kamppailussa ennakkoon vähän vahvempi.

Suomen edelliset kaksi Tour de Skin kokonaiskilpailun palkintokorokesijoitusta on tuonut Krista Pärmäkoski, joka oli kolmas 2018–19 ja toinen 2016–17.

Naisten päätösetappi käynnistyy tänään Suomen aikaa kello 12.30 ja miesten päätösetappi kello 16.25.

Lue myös:

    Uusimmat