Isometsä avaa Iivo Niskasen ja kumppanien asetelmat Tour de Skin finaaliin: "Silloin saattaa tulla yllättävän hyviä tuloksia"

Tour de Skin tänään sunnuntaina päättävä Alpe Cermisin loppunousu hiihdetään ensimmäistä kertaa yhteislähtönä. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä avaa, mitä vaikutuksia tällä on kilpailun kulkuun.

Selkeäksi kärkikolmikoksi miesten Tourilla ovat erottautuneet Norjan Johannes Hösflot Kläbo, Venäjän Aleksandr Bolshunov ja Sergei Ustjugov. Kläbo johtaa kilpailua ennen 10 kilometrin loppuetappia vain yhdellä sekunnilla ennen Bolshunovia ja 15 sekunnilla ennen Ustjugovia.

– Se, mikä on kärkikolmikon järjestys maalissa, on iso arvoitus vielä. Mielenkiintoinen kisa tulee huomenna. Ensimmäistä kertaa Tourin historiassa ollaan miesten kisoissa noin pienillä eroilla, ja nyt olisi vanhan mallinen viimeinen nousu paikallaan. Toisaalta kaverit ovat niin lähekkäin, että on helppo seurailla, Isometsä tuumii.

Iivo Niskanen on parhaana suomalaishiihtäjänä miesten Tourin kokonaistilanteessa ennen loppunousua viidentenä. Palkintosijoihin on matkaa lähes kaksi minuuttia, mutta nelossijalla oleva Norjan Pål Golberg on vain kuusi sekuntia Niskasen edellä. Kuudentena majaileva norjalainen Sjur Röthe on puolestaan vain kaksi sekuntia Niskasta perässä.

– Kilpailu tulee tällä kertaa olemaan jollakin tavalla vähän helpompi, koska hyvin helpolle alkumatkalle tuskin vetäjää löytyy. Sen pääsee vuorenvarmasti peesailemaan. Se on vähän kuin alkuverryttelyä, retkeillään ensimmäiset kuusi kilometriä ja sitten rykäistään nousuun, Isometsä analysoi.

Loppunousussa on aiemmin takaa-ajomuodossa nähty usein paljon yksinäisiä hiihtäjiä. Nyt luvassa on muutos.

– Se helpottaa vähän kaikkia, ei pelkästään Iivoa, että vetoapua on tarjolla myös nousuun. Yksin on kuitenkin rankempaa kavuta kuin porukassa. Varsinaista peesihyötyä ei tule, kun vauhti on niin hiljainen, mutta henkinen peesihyöty on iso.

Isometsä on itse hiihtänyt kertaalleen loppunousun ylös ja todennut sen henkilökohtaisesti pitkäksi ja uuvuttavaksi.

– Siinä tarvitaan nimenomaan henkisiä voimavaroja loppumatkasta. Kaikki ovat väsyneitä, mutta se ratkaisee, kenen pää vetää lopussa.

– Siinä mielessä on hyvä, jos saa etukäteen vähän itseään paremman hiihtäjän peesin nousuun. Silloin saattaa tulla yllättävänkin hyviä tuloksia.

Johaug niukasti naisten kärjessä

Perttu Hyvärinen on miesten Tourin kokonaistilanteessa toiseksi parhaana suomalaisena 14:ntenä (+3.29). Lari Lehtonen on tulosliuskalla 40:ntenä (+8.48) ja Lauri Lepistö 48:ntena (+10.18).

Naisissa Kerttu Niskanen on ennen loppunousua 14:ntenä (+3.26), Anne Kyllönen 17:ntenä (+4.05) ja Vilma Nissinen 32:ntena (+9.29). Naisten Touria johtaa Therese Johaug kolmella sekunnilla ennen norjalaismaannaistaan Astrid Uhrenholdt Jacobsenia.

Naiste lähtevät loppunousuun Suomen aikaa kello 14.15, miehet kello 16.15.

Lue myös:

    Uusimmat