Iivo Niskanen manasi tekoaan – Jari Isometsä: "Voi olla, että se pelasti jopa kakkossijan"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä katsoo, että Iivo Niskasen Viaplaylle manaama "taktinen kömmähdys" saattoi jopa kääntyä suomalaishiihtäjän eduksi Tour de Skillä maanantaina.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo karkasi Iivo Niskaselta maisemaan Val di Fiemmen 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa muutama kilometri ennen maalia. Kaksikko alkoi irtautua muusta joukosta 8,5 kilometrin kirimaalin kohdilla, kun Niskanen lähti pitämään vahvaa matkavauhtia.

Niskanen kuitenkin kritisoi itseään malttamattomuudestaan kisan jälkeen.

– Kläbo oli tänään vahva, ja itselläni tuli ehkä pieni taktinen kömmähdys, kun lähdin vetämään sen verran ajoissa, että pääsi siihen kirimaaliin. Porukka hajosi, mutta tein vähän turhaan Johannekselle töitä siinä edessä, Niskanen sanoi Viaplaylla.

Niskanen koki, ettei pystynyt lopussa enää "tulemaan mukana", kun hän oli iskenyt liian hanakasti ja syönyt voimiaan.

Jari Isometsä ei kuitenkaan katso Niskasen tehneen kömmähdystä.

– On selvä asia, että jos Iivo haluaa näitä kisoja voittaa, muut pitää tiputtaa matkalla. Sitähän Iivo yritti, Isometsä sanoo.

– Jos hän olisi hiihtänyt toisella tavalla, voi olla, että Kläbo olisi voittanut vähän pienemmällä erolla, mutta olisi voittanut joka tapauksessa.

– Ei siinä voitto palanut. Voi olla päinvastoin jopa niin, että se niin sanottu taktinen munaus pelasti kakkossijan.

Niskasen kakkossija oli lopussa uhattuna, kun venäläishiihtäjät kuroivat eroa umpeen. Aleksei Tshervotkin tuli maaliin kolmossijalla, vain 2,9 sekuntia Niskasen jälkeen, ja Denis Spitsov jäi kilpailun nelosena Niskasesta 3,2 sekuntia.

– Jos Iivo olisi lähtenyt niin kovaa, Venäjän pojat olisivat pysyneet perässä. He olivat aika paljon tuoreemman näköisiä lopussa, Isometsä ruotii.

Ja kuten tunnettua, Niskanen ei ole kiritykki.

– On myös selvää, että tuollaisissa yhteislähtökisoissa taktiikka hyvin harvoin onnistuu täydellisesti, varsinkin kun on kyseessä kaveri, jonka pitää tehdä ratkaisuja.

– Kläbo, jolla loppukiri on omaa luokkaansa, voi hiihtää perällä eikä hänen tarvitse miettiä eikä välittää taktiikasta. Iivon on pakko sitä miettiä. Jossakin vaiheessa se rykäisy on tehtävä, ja nyt se tehtiin sen tiedon perusteella siinä kohtaa.

"Näinköhän voittaa olympialaisissa kaikki matkat"

Kläbon hiihtäminen teki Isometsään suuren vaikutuksen. Norjalainen itselleen harvinaisesti karkasi jo ennen loppua voittoon yhteislähtökilpailussa. Kisan kakkonen Niskanen jäi 20,8 sekuntia.

– Kyllä oli vakuuttavan näköistä menoa Kläbolla. Täytyy sanoa, että on kaveri kunnossa. Näytti siltä, että hän olisi voinut hiihtää tuota samaa vauhtia vielä muutaman kierroksen.

Isometsän sanoin Kläbo oli jopa "pelottavan kova".

– Rupesin tuossa miettimään, näinköhän hän voittaa olympialaisissa kaikki matkat. Tämä voi tosin olla vähän liian ennakoitua yhden kisan perusteella. Muistetaan kuitenkin se viimeviikkoinen Lenzerheiden (15 kilometrin väliaikalähtökilpailu), missä Iivo oli vastaavasti ylivoimainen. Ei anneta vielä kaikkia kultamitaleja.

"Pertulta kauden parasta menoa"

Kehuja Isometsältä kerää myös Perttu Hyvärinen, jolle 11. sija oli toistaiseksi maailmancup-kauden paras. Hyvärinen jäi voittaja Kläbosta 57,4 sekuntia ja kakkosesta Niskasesta 36,6 sekuntia.

– Näissä viimeisissä osakilpailuissa Tourilla sijoitukset kymmenen jälkeen ovat aina normaaleja maailmancup-kisoja aika paljon helpompia otettaviksi, kun porukkaa alkaa putoamaan aika paljon. Mutta jos unohdetaan numeraalinen sijoitus ja lasketaan eroa Iivoon, eihän Perttu ole tänä vuonna ollut lähelläkään noin lähellä häntä. Sitäkin taustaa vasten se oli Pertulta kauden parasta menoa ilman muuta.

– Urheilija tarvitsee tuollaisia merkkejä. Pertullakin on ollut omat vaikeutensa, pientä sairastelua ja muuta.

Jäljellä on enää huominen Tourin loppunousu, johon Niskanen lähtee taistelemaan palkintokorokepaikasta mainiosti kokonaiskilpailun kolmannelta sijalta. Ero johtaja Kläboon on 2.49 minuuttia. Hyvärinen on 19:ntenä, 6.10 minuuttia Kläbon jäljessä.

Lue myös:

    Uusimmat