Suomalaiskomeetalla selvä etu puolellaan Tour de Skin raskaassa loppunousussa: "Hän on elämänsä kunnossa" – naisten kilpailussa raju jahti

Suomen kärkihiihtäjät onnistuivat hienosti lauantain sprintissä Tour de Skillä. Krista Pärmäkosken kuudes ja Markus Vuorelan seitsemäs sija antavat MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mielestä hyvät lähtökohdat Tourin päätösetapille sunnuntaina.

Hiihdon Tour de Ski päättyy tuttuun tapaan Alpe Cermisin nousuun. Pärmäkoski lähtee yhteislähtönä käytävään kilpailuun kokonaiskilpailun kolmossijalta. Koko Tourin ajan hiihtoaan parantanut Vuorela on ennen päätösetappia kiertueella 20:s.

Naisten yhteistilanteen kärjessä on ennen päätösetappia Yhdysvaltain Jessica Diggins 54 sekuntia ennen Venäjän Julia Stupakia. Pärmäkoski on jäänyt kärjestä minuutin ja 51 sekuntia. Suomalaisen perässä puolen minuutin sisällä on neljä hiihtäjää.

– Siinä on (Pärmäkosken) takana muutama kova nousija. Esimerkiksi Ebba Andersson. Vaikkei hän ole koskaan hiihtänyt loppunousua, on hän hiihtänyt Ruotsissa kilpailussa, jossa on vastaavanlainen nousu. Hän oli todella kova, voitti (Charlotte) Kallan ja muut helposti viime talvena. Uskon, hän että tekee kovaa nousua, Isometsä sanoo.

Myös seitsemäntenä oleva Yhdysvaltain Rosie Brennan on kova nousija. Brennanin takki näyttää Isometsän mukaan kuitenkin olevan tyhjä. Kärkijoukon venäläisiä, Stupakia, Natalia Neprjajevaa ja Tatjana Sorinaa Isometsä pitää Pärmäkosken tasoisina nousijoina.

– Jos aivan huima päivä on, Pärmäkoski voisi nousta jopa kakkoseksi. Takaa tulee kovia hiihtäjiä, on myös vaara, että tippuu seitsemänneksi, Isometsä sanoo.

– Krista ei ole parhaita nousun hiihtäjiä, mutta aika lailla kympin paikkeilla. Sellainen hyvä rutiinisuoritus pitää tehdä, ei saa reisi painaa liikaa.

Kärjestä lähtevä Diggins on Isometsän mukaan erittäin vahvoilla kokonaiskisan voittajaksi. Potentiaaliseksi uhkaajaksi hän nostaa Andessonin, jolla on eroa Digginsiin kaksi minuuttia ja 19 sekuntia.

– Olisiko hänestä ihan vielä voittajaksi asti? En pitäisi sitä ihan järin suurena yllätyksenä, Isometsä puntaroi.

Anderssonin Tour alkoi surkeasti, kun Val Müstairin kilpailuista sijoituksiksi tulivat 32, 12 ja 18. Toblachissa ja Val di Fiemmessä Andersson nousi kuitenkin palkintopallille ja teki iskuja yhteislähtökisassa.

– Se on ollut osoitus, että kunto kestää. Nousu myös sopii hänelle. Nousussa ei peesistä ole hyötyä niin kuin normaalimatkoilla.

Itseluottamus kunnossa

Miesten puolella voitto näyttää varmalta, kun Venäjän Aleksandr Bolshunov johtaa kolmen minuutin ja 22 sekunnin kaulalla ennen Ranskan Maurice Manificata. Kakkossijasta käydään kova kamppailu, kun Manificat'n perässä tulevat Venäjän Ivan Jakimushkin ja Artem Maltsev viiden sekunnin päässä.

– Manificat on totuttu näkemään kärkipään nousijana. Hänellä on erinomaiset mahdollisuudet ottaa kakkossija. Seuraavat sijat menevätkin venäläisille.

Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu launtaina jälleen uransa parhaan maailmancupsijoitukset ottaneeseen Markus Vuorelaan. Vuorela hiihti perinteisen tyylin sprintissä seitsemänneksi. Kokonaistilanteessa Vuorela on 20:s.

– On tiedetty, että kunto ei lopu kesken. Enemmän on ollut kyse siitä, että vauhti ei riitä maailman kärkeä vastaan. Rautainen kuntopohja antaa nyt hyviä tuloksia, kun Tourin rasitukset alkavat näkyä muilla enemmän kuin Vuorelalla. Siitä vain kipuamaan mäkeä ylös. Selkeästi hän on elämänsä kunnossa.

Vuorela ei ole aiemmin hiihtänyt Alpe Cermisin nousua, joten hänen tasonsa on pieni arvoitus. Vuorela on myös hiihtänyt paremmin perinteisellä tyylillä. Sunnuntain päätösetappi hiihdetään vapaalla.

Isometsä uskoo suomalaisen hienojen suoritusten poikivan hyvää myös sunnuntaille.

– Tietysti itseluottamus on noussut isoin harppauksin. Se antaa urhelijalle vähän ekstraa suoritukseen, Isometsä sanoo.

– Kun on noinkin hyvässä vireessä ja itseluottamus korkealla, hän ei varmasti anna periksi.

Lue myös:

    Uusimmat