Suomalaiseverstin arvio aseavusta Ukrainalle: "Voi kääntää sodan kulkua"

Tämä on sotatilanne Ukrainassa tällä hetkellä 2:59
Katso Petteri Kajanmaan arvio Ukrainan sodan tilanteesta.

Viime viikot on seurattu tarkasti, kuinka Venäjä on hyökännyt itäisen Ukrainan Severodonetskin alueella. Nyt tilanne on kääntynyt toisin päin, ja Ukraina saavuttaa alueella menestystä.

Muutoin Itä-Ukrainan tilanne on pysynyt ennallaan, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa.

– Ollaan sellaisessa kulutussotamaisessa tilanteessa. Kummallakaan ei ole selkeää ylivoimaa, MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Kajanmaa sanoo.

Britannia ilmoitti maanantaina, että se lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan. Aiemmin Yhdysvallat on kertonut toimivan samoin.

Voi muttaa sodan kulkua

Länsimaiden aseapu on tarpeen Ukrainalle, sanoo Kajanmaa. Nykyisellä kalustolla Ukraina on pystynyt ampumaan kymmeneen–kahteenkymmeneen kilometriin rintamalinjasta.

– He pystyvät raskailla raketinheitinjärjestelmillä vaikuttamaan syvemmälle Venäjän (hallitsemille) alueille.

Uusilla järjestelmillä ampuminen onnistuu Kajanmaan mukaan useisiin kymmeniin kilometreihin. Näin Ukraina pystyy vaikuttamaan Venäjän ryhmitykseen ja huoltoon.

– Se voi kääntää sodan kulkua, mutta niin paljoa asekalustoa ei vielä ole tulossa, että voitaisiin puhua Ukrainan tulevasta voittokulusta.

Lue myös:

    Uusimmat