Mainos

Suomalaiset Pohjoismaiden lihavin kansa

Lihavuudesta on tullut merkittävä kansanterveysongelma Suomessa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n mukaan suomalaisista aikuisista jo joka viides on lihava. Suomalaiset ovatkin Pohjoismaiden lihavin kansa.

THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mielestä erityisen huolestuttavaa on nuorten ja jopa lasten lihominen. Jopa viidennes viides- ja kahdeksasluokkalaisista koululaisista on ylipainoisia.

THL muistuttaa valtakunnallisena kansanterveyspäivänä, että lihavuuteen liittyy useita riskejä sairastua kroonisiin tauteihin. Se lisää erityisesti tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tyypin 2 diabetes onkin Suomessa lisääntynyt viimeisen 10 vuoden aikana yli 70 prosenttia.

Lapsia ei laihdutuskuurille

Jopa joka viides yli 10-vuotiaista peruskoululaisista on ylipainoinen. Puskan mielestä paras tapa vaikuttaa lapsen ylipainoon on se, että vanhemmat, kodit sekä koulut, neuvovat monipuoliseen ruokavalioon.

– Vältetään limsoja ja karkkeja ja liikutaan, eikä istuta tv:n äärellä. Huomaamatta, kun pituutta tulee iän myötä, ylipaino häviää, MTV3:n Uutisten haastattelema Puska sanoo.

Jotkut suosittelevat myös lapsille painonpudottamiseen muoti-ilmiöksi noussutta vähähiilihydraattista ruokavaliota. Puska ei ajatukselle lämpene.

– Yleensäkään laihdutuskuureja lapsille ei pidä suositella, vaan terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Puska ei ole huolissaan lisääntyneestä voinsyönnistä, vaikka muoti-ilmiö tuntuukin jatkuvan. Muissakin Pohjoismaissa hyllyt kumisevat tyhjyyttään.

– Nyt puhutaan vieläkin hyvin pienestä tasosta verrattuna 1970-lukuun. Suositukset eri puolilla maailmaa edelleen samat, pidemmän päälle terveellisempi vaihtoehto voittaa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja