Suomalaiset Pohjoismaiden lihavin kansa

Lihavuudesta on tullut merkittävä kansanterveysongelma Suomessa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n mukaan suomalaisista aikuisista jo joka viides on lihava. Suomalaiset ovatkin Pohjoismaiden lihavin kansa.

THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mielestä erityisen huolestuttavaa on nuorten ja jopa lasten lihominen. Jopa viidennes viides- ja kahdeksasluokkalaisista koululaisista on ylipainoisia.

THL muistuttaa valtakunnallisena kansanterveyspäivänä, että lihavuuteen liittyy useita riskejä sairastua kroonisiin tauteihin. Se lisää erityisesti tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tyypin 2 diabetes onkin Suomessa lisääntynyt viimeisen 10 vuoden aikana yli 70 prosenttia.

Lapsia ei laihdutuskuurille

Jopa joka viides yli 10-vuotiaista peruskoululaisista on ylipainoinen. Puskan mielestä paras tapa vaikuttaa lapsen ylipainoon on se, että vanhemmat, kodit sekä koulut, neuvovat monipuoliseen ruokavalioon.

– Vältetään limsoja ja karkkeja ja liikutaan, eikä istuta tv:n äärellä. Huomaamatta, kun pituutta tulee iän myötä, ylipaino häviää, MTV3:n Uutisten haastattelema Puska sanoo.

Jotkut suosittelevat myös lapsille painonpudottamiseen muoti-ilmiöksi noussutta vähähiilihydraattista ruokavaliota. Puska ei ajatukselle lämpene.

– Yleensäkään laihdutuskuureja lapsille ei pidä suositella, vaan terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Puska ei ole huolissaan lisääntyneestä voinsyönnistä, vaikka muoti-ilmiö tuntuukin jatkuvan. Muissakin Pohjoismaissa hyllyt kumisevat tyhjyyttään.

– Nyt puhutaan vieläkin hyvin pienestä tasosta verrattuna 1970-lukuun. Suositukset eri puolilla maailmaa edelleen samat, pidemmän päälle terveellisempi vaihtoehto voittaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja