Mainos

Suomalainen luomuviini odottaa markkinoita

Ilman väkilannoitteita ja kasvinsuojeluaineita kasvatetuista marjoista tehtyä viiniä tuotetaan Suomessa toistaiseksi vasta yhdellä tilalla.

Kotimainen luomuviini tekee tuloaan ulkomaalaisen tarjonnan rinnalle. Viinin markkinointi luomuna tuli mahdolliseksi vasta viime kesänä, kun lain tulkintaa marjaviineistä muutettiin. Toistaiseksi ilman väkilannoitteita ja kasvinvuojeluaineita kasvatetuista marjoista tehtyä luomuviiniä tuotetaan vain yhdellä tilalla Jaalassa.

Viinitilallinen Juha Kuronen Jaalassa sijaitsevasta Viiniverla Oy:stä puristi ensimmäiset luomumarjat viiniksi jo ennenkuin viranomaiset päättivät rinnastaa marjaviinit rypäleviineihin luomukriteerejä määrättäessä.

- Eli rikin käyttö luomuviinissä, myös marjaviinissä on sallittua. Ilman rikkia viinin tekeminen on hyvin riskialtista, koska rikki on se tuote tai lisäaine, joka säilyttää viinin, Kuronen sanoo.

Lisäksi luomuviinissä on määrättyjä lisäaineita, joita ei käytetä. Näitä on esimerkiksi liivate. Liivatetta usein käytetään selkeyttämään, kirkastamaan viiniä ja poistamaan saakkaa, mutta luomuviinissä kirkastaminen tapahtuu painovoimasesti.

Alkon mukaan luomuviinin kysyntä on kasvanut voimakkaasti parin viime vuoden aikana. Rypälepohjaista luomuviiniä tuodaan parikymmentä eri merkkiä Keski-Euroopan perinteisistä viinimaista ja Yhdysvalloista. Maailman luomuviiniboomi näkyy myös kotimaisen luomuviinin kysynnässä.

Mustaherukan ja omenan lisäksi Juha Kurosen tilalla otetaan viinin valmistukseen myös muita lajikkeita, kuten vihreää viininarjaa.

Tuotevalvontakeskuksen mukaan luomuviiniä valmistetaan vain Jaalassa. Lisäksi yhdellä panimolla on voimassa luomuoluen valmistuslupa.

(Seitsemän uutiset 14.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.