Suomalainen avustustyöntekijä: Haitin katastrofilla uskomattomat mittasuhteet

Ensimmäiset kansainväliset avustustyöntekijät ovat saapuneet maanjäristyksen runtelemalle Haitille. Muun muassa pelastustyöntekijöitä, lääkäreitä ja sotilaita on lähetetty kiireesti saarivaltioon, jossa jopa yli 100 000 ihmisen pelätään kuolleen.

Myös Suomen Punainen Ristin avustustyöntekijä Pauli Immonen on parhaillaan matkalla kriisialueelle. MTV:n uutisten haastattelussa Immonen kuvailee lähtötunnelmiaan sekä järkyttyneiksi että toiveikkaiksi.

- Lähdin matkaan vähän järkyttyneissä tunnelmissa, koska tämä katastrofi on saanut niin uskomattomat mittasuhteet. Toisaalta on myös toivon tunnelmaa, koska apua on menossa perille ja ihmisiä saadaan autettua, Immonen kertoo.

Tällä hetkellä tiedon puute vaikeuttaa eniten pelastustäiden alkamista, sillä esimerkiksi lähes kaikki puhelinyhteydet ovat poikki. Immosen mukaan avustustyöntekijät ovat kuitenkin tottuneet haastaviin olosuhteisiin.

- Punaisen Risti on ensisijaisesti katastrofiapujärjestö eli 150 vuoden kokemuksella on opittu varautumaan tämäntyyppisiin tilainteisiin yleisellä tasolla. Toiminnan viimeinen kymmenen prosenttia, joka on aina spesifistä tietylle kriisille, menee soveltaen ja yleisen ammattitaidon piikkiin.

"Kyseessä on käsittämättömän suuri katastrofi"

Avustustyöntekijä Pauli Immonen toimii Haitilla logistiikan asiantuntija, jonka vastuulla on koordinoida Haitille lentoteitse saapuvaa apua. Tehtävä on vaikea, sillä maanjäristys rikkoi myös kiitoratoja.

- Ensimmäiseksi menen tervehtimään paikallisen lentoaseman päällikköä. Tämän jälkeen työni jatkuu sillä, että selvitän kaikki saapuvat kuljetukset. Pyrimme huolehtimaan siitä, että kaikki kuljetukset eivät tule yhtä aikaa, jotta liikenne- ja tavaravirta pysyisivät tasaisina.

- Ensimmäiset 2-3 viikkoa ovat sellaisia, jolloin lentoliikenne on ruuhkaisinta. Sen jälkeen muut kuljetusmuodot tulevat tilalle ja välitön hätäapu, joka yleensä tehdään lentoteitse, vähenee.

Immosen avustusmatkan pituus ei ole vielä selvinnyt, sillä toistaiseksi ei tiedetä muun muassa uhrien ja haavoittuneiden tarkkaa määrää.

- Uhrien määrä on aivan valtava. Yleensä haavoittuneiden määrä on noin kymmenen kertaa suurempi kuin kuolleiden eli puhumme nyt erittäin isosta, melkein jopa käsittämättömän suuresta katastrofista, Immonen kuvailee ja esittää samalla toiveen:

- Järistysuhrien tukijoiden tulisi muistaa pitkäjänteisyys. Vasta, kun välitön apu on annettu, alkaa jälleenrakennus maassa, joka on muutenkin maailman toiseksi köyhin. Tämä on monivuotinen projekti, vaikka se on median etusivulla vain kolme vuorokautta.

Auttaminen näin suuren luonnonkatastrofin keskellä mittaa samalla myös avustustyöntekijöiden fyysistä ja henkistä jaksamista. Pauli Immosen mukaan kriisipaikalla se kuitenkin unohtuu.

- En ole ajatellut omaa jaksamista. Varmaan se hoituu vain siinä sivussa, Immonen ennakoi.

- Toki aina tulee myös turhautuneisuuden ja riittämättömyyden tunteita.

Lue myös:

    Uusimmat