Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suloinen siika suolassa

Julkaistu 23.10.2003 16:48

Graavisiika on ollut monien mieslukijoidemme kiinnostuksen kohteena. Graavaaminen eli kevytsuolattu kala on ollut suomalaista kalaperinnettä jo vuosia. Mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi ihmeellisen graavaus, graavaaminen sanan alkuperää, sillä eihän se suomea ole. No, kauaksi ei tarvitse kurkotella. Aikoinaan kun Lapista Tornionjoen suunnasta saatiin runsaasti lohta oli tapana suolata ja kaivaa (ruotsiksi grava) kala maahan. Talven tullen suolattu kala käytiin hakemassa suksilla ja kuljetettiin kevyempänä kuormana ahkioissa lähemmäksi asutusta. Tarua vai totta, mutta ihan järkeenkäypä selitys.
Graavisiika perinteitä kunnioittaen

Kuva:Pro Kala ry
Kuva:Pro Kala ryKuva:Pro Kala ry

1 iso siika
2 rkl merisuolaa
1 rkl sokeria
rouhittua valkopippuria (rouhittua maustepippuria)
tillin oksia

Fileoi siika. Kalaa ei tarvitse suomustaa. Nypi (n.20) ruotoa kylkiruotojen yläpuolelta, halutessasi täysin ruodottoman lopputuloksen. Ripottele molempien fileiden lihapuolelle suola ja sokeri. Jauha päälle vielä valkopippuria. Aseta fileet lihapuolet vastakkain ja väliin muutama tillin oksa. Kääri tiukaksi paketiksi (perinteisesti) voipaperiin. Laita laakeaan astiaan ja jääkaappiin kevyen painon alle. Kala on syötävää päivän parin kuluttua.

Merisiiassa ei ole varaa loisista. Järvestä pyydystetty siika kannattaa pakastaa vuorokauden ajan ennen graavaamista.

Lisää aiheesta:

Stressitasot laskuun suomalaiskeksinnön avulla – "Osa on saanut unettomuuteen tosi nopeasti avun"Leviääkö maailmalla superinfluenssa? Britanniassa varoitetaan "pahimmasta mahdollisesta skenaariosta"Valtteri tekee riisipuuron tavalla, jota moni ei ole hoksannut: "Älyttömän hyvä"Robotti-imurit aiheuttavat kaaosta suomalaiskodeissa – kauhukuva perässä vedettävistä jätöksistä valitettavan tottaNäin bordercollie Meno jäljittää karanneen lemmikinTaloyhtiöissä uhkaava ilmiö – laskun maksaa naapuri: "Eivät todellakaan ole mitään pieniä summia"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen18:59
    Sovellukset

    Stressitasot laskuun suomalaiskeksinnön avulla – "Osa on saanut unettomuuteen tosi nopeasti avun"

  • Eilen18:25
    Influenssa

    Leviääkö maailmalla superinfluenssa? Britanniassa varoitetaan "pahimmasta mahdollisesta skenaariosta"

  • Eilen16:46
    Puuro

    Valtteri tekee riisipuuron tavalla, jota moni ei ole hoksannut: "Älyttömän hyvä"

  • Eilen14:37
    Siivous

    Robotti-imurit aiheuttavat kaaosta suomalaiskodeissa – kauhukuva perässä vedettävistä jätöksistä valitettavan totta

  • Eilen13:06
    Koirat

    Näin bordercollie Meno jäljittää karanneen lemmikin