Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suloinen siika suolassa

Julkaistu 23.10.2003 16:48

Graavisiika on ollut monien mieslukijoidemme kiinnostuksen kohteena. Graavaaminen eli kevytsuolattu kala on ollut suomalaista kalaperinnettä jo vuosia. Mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi ihmeellisen graavaus, graavaaminen sanan alkuperää, sillä eihän se suomea ole. No, kauaksi ei tarvitse kurkotella. Aikoinaan kun Lapista Tornionjoen suunnasta saatiin runsaasti lohta oli tapana suolata ja kaivaa (ruotsiksi grava) kala maahan. Talven tullen suolattu kala käytiin hakemassa suksilla ja kuljetettiin kevyempänä kuormana ahkioissa lähemmäksi asutusta. Tarua vai totta, mutta ihan järkeenkäypä selitys.
Graavisiika perinteitä kunnioittaen

Kuva:Pro Kala ry
Kuva:Pro Kala ryKuva:Pro Kala ry

1 iso siika
2 rkl merisuolaa
1 rkl sokeria
rouhittua valkopippuria (rouhittua maustepippuria)
tillin oksia

Fileoi siika. Kalaa ei tarvitse suomustaa. Nypi (n.20) ruotoa kylkiruotojen yläpuolelta, halutessasi täysin ruodottoman lopputuloksen. Ripottele molempien fileiden lihapuolelle suola ja sokeri. Jauha päälle vielä valkopippuria. Aseta fileet lihapuolet vastakkain ja väliin muutama tillin oksa. Kääri tiukaksi paketiksi (perinteisesti) voipaperiin. Laita laakeaan astiaan ja jääkaappiin kevyen painon alle. Kala on syötävää päivän parin kuluttua.

Merisiiassa ei ole varaa loisista. Järvestä pyydystetty siika kannattaa pakastaa vuorokauden ajan ennen graavaamista.

Lisää aiheesta:

Päätön matkustustrendi leviää sosiaalisessa mediassa – uskaltaisitko kokeilla?Nyt on erikoista: Uusi televisiokanava seuraa Kaijan, Paulan ja Sepon liikkeitä jouluun astiHelppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvitaOxfordin vuoden sana kuvaa raivostuttavaa ilmiötä, johon sinäkin olet luultavasti somessa törmännytKokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"Milloin keski-ikä nykyään alkaa? Kansalla selkeä mielipide
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:59
    Matkailu

    Päätön matkustustrendi leviää sosiaalisessa mediassa – uskaltaisitko kokeilla?

  • 17:20
    Porot

    Nyt on erikoista: Uusi televisiokanava seuraa Kaijan, Paulan ja Sepon liikkeitä jouluun asti

  • 17:01
    Leivonta

    Helppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvita

  • 14:34
    Ilmiöt

    Oxfordin vuoden sana kuvaa raivostuttavaa ilmiötä, johon sinäkin olet luultavasti somessa törmännyt

  • 09:35
    Ruoka

    Kokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"