Mainos

Sukupuolitauti usein miehen tuliainen ulkomailta

Naiset saavat usein sukupuolitaudin mieheltä, joka on puolestaan saanut tartunnan ulkomaanmatkallaan. Tippurista on tullut yhä selvemmin miesten tauti.

Yhä useammat naiset saavat sukupuolitaudin ulkomaantuliaisena suomalaiselta mieheltä.

Esimerkiksi miesten tippuritartunnoista puolet on haettu ulkomailta, pääasiassa Venäjältä ja Kaukoidästä. Naisten tippuritartunnat taas ovat 90-prosenttisesti kotoperäisiä.

Helsingin terveyskeskuksen kaupunginepidemologi Timo Rostilan mielestä miehet pelaavat venäläistä rulettia harrastamalla suojaamatonta seksiä. Rostila muistuttaa, että myös HIV:n saamisen vaara on tällöin suuri.

Rostilan mukaan myös kupan lisääntymisen syynä on miesten Venäjän-reissut.

Tippurista miesten tauti

Tippurista on tullut yhä selvemmin miesten tauti. Nykyisin jo 80 prosenttia tippuritartunnoista todetaan miehillä. Eniten tauti on lisääntynyt itärajan tuntumassa, Kymenlaaksossa sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

Myös kuppatartunnat keskittyvät Rostilan mukaan Venäjän rajan tuntumaan. Esimerkiksi vuonna 2001 rajanylityspaikkojen läheisyys vaikutti niin, että Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus oli kuusinkertainen ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä nelinkertainen koko maan keskiarvoon verrattuna. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vastasi maan keskiarvoa.

Venäjällä, etenkin Pietarissa sekä Virossa kuppatartunnat ovat selvästi vähentyneet, mutta ovat selvästi edelleen omaa luokkaansa verrattuna Suomeen tai Ruotsiin. Rostilan mukaan kuppa ei ole onneksi Suomessa vielä päässyt leviämään laajaksi epidemiaksi asti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.