UPM ilmoitti suurinvestoinnista – Rakentaa Saksaan 550 miljoonan euron biojalostamon

2:31
MTV Uutiset Live: Stora Enso piti yt-neuvottelut viime vuonna, jonka seurauksena lopulta 360 työntekijää menetti työnsä.

Metsäyhtiö UPM investoi biojalostamoon Saksan Leunassa. Investoinnin arvo on 550 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan UPM on luomassa biokemikaaleissa täysin uutta liiketoimintaa.  

- Biojalostamo tuottaa 100-prosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa tuotteissa

Biojalostamon kokonaiskapasiteetti on 220 000 tonnia vuodessa, ja sen odotetaan käynnistyvän vuoden 2022 loppuun mennessä.

Sellun hinta painoi tuloksia

Suomalaiset metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM kärsivät viime vuoden viimeisellä neljänneksellä sellun alhaisesta hinnasta.

Raskaammin kärsi vuosi sitten säästöohjelmasta ilmoittanut Stora Enso, jonka operatiivinen liiketulos yli puoliintui loka–joulukuussa. Tulos oli 112 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 271 miljoonaa euroa. Sen liikevaihto laski lähes kymmenellä prosentilla 2 411 miljoonaan euroon. Vuoden takaisena vastaavana ajankohtana se oli 2 657 miljoonaa euroa.

Tulos laski nyt viidennen peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. Yhtiö ennustaa, että näkymät tälle vuodelle ovat myös haasteellisia. Syiksi se listaa geopoliittiset epävarmuustekijät ja Pohjoismaiden lauhan talven, joka voi vaikuttaa puun korjuuseen sekä siten nostaa kustannuksia.

Metsäjätti kiristi säästöohjelmaansa useaan kertaan viime vuoden mittaan. Alun perin se ilmoitti tavoittelevansa 120 miljoonan euron säästöjä, mutta syksyyn mennessä vuosittainen säästötarve oli kasvanut 275 miljoonaan euroon. Säästötavoite on tarkoitus saavuttaa vuoden 2021 loppuun mennessä.

– Se (säästöohjelma) etenee suunniteltua aikataulua nopeammin, ja vuonna 2019 toteutetut kustannussäästöt olivat yhteensä 150 miljoonaa euroa, yhtiön uusi toimitusjohtaja Annica Bresky kertoi tiedotteessa.

Hän kuvailee vuoden viimeistä neljännestä haasteelliseksi.

Stora Enso kertoi viime vuonna paperikoneen sulkemisesta Imatralla sekä Kiteen sahan sulkemisesta. Lisäksi se kertoi muuntavansa Oulun paperitehtaan kartonkituotantoon.

Kauppasotien mahdollinen jatko varjostaa tulevaa

UPM:n tulokseen vaikuttivat sellun hinnan ohella painopaperin toimitusmäärien lasku, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto loka–joulukuussa laski myös tuntuvasti mutta kilpailijaa maltillisemmin 15 prosentilla 343 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski kymmeneksellä 2 447 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto vastaavana ajankohtana oli 404 miljoonaa euroa ja liikevaihto 2 731 miljoonaa euroa.

Viime vuoden aikana yhtiö sulki yhden paperikoneen sekä Saksassa että Raumalla ja muunsi toisen saksalaiskoneen irrokepaperituotantoon.

Yhtiöiden toimitusjohtajat listaavat alkaneen vuoden epävarmuuksiin maailmanlaajuiset kauppakiistat. UPM:ää luotsaava Jussi Pesonen kuitenkin arvioi, että käynnissä ja suunnitteilla olevat uudistushankkeet mahdollistavat yhtiön tuloskasvun nousun.

– Heinäkuussa teimme päätöksen rakentaa Keski-Uruguayhin erittäin kilpailukykyisen sellutehtaan, joka tulevaisuudessa nostaa UPM:n tuloksen ja selluliiketoiminnan uudelle tasolle, hän visioi tiedotteessa.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja