Mainos

Stora Enso lomauttamassa 460 työntekijää

Metsäjätti Stora Enso aikoo leikata tuntuvasti puutuotteiden tuotantoaan. Yhtiö on lomauttamassa 460 työntekijää Kiteen, Tolkkisten ja Kotkan sahoilla sekä jakeluyhtiössään Puumerkissä.

Stora Enso ei ennakkoon määritellyt lomautusten kestoa, sillä niistä neuvotellaan yhteistoimintaneuvotteluissa. Ainakin osaa Puumerkin 200 työntekijästä uhkaa kuitenkin irtisanominen.

Yhtiö pyrkii sulkemaan tehtaitaan väliaikaisesti, vähentämään työvuoroja ja laajentamaan huoltoseisokkeja. Katkoksia on luvassa ainakin joulun aikaan, mutta kaikkiaan yhtiö pyrkii leikkaamaan sahatavaran tuotantoaan noin 1,2 miljoonaa kuutiometriä.

Leikkuri iskee myös yhtiön Tshekin ja Viron sahoille. Jo aiemmin Stora Enso on sopinut loppuvuoden ja ensi vuoden alun tuotannonrajoituksista Itävallan ja Ruotsinkin sahoilla. Kaikkiaan leikkaukset ulkomailla ovat vähentämässä Stora Enson henkilöstöä 175:llä.

"Voi olla, että pelkillä lomautuksilla ei selvitä"

Stora Enso perusteli leikkauksia sahatavaran heikolla kysynnällä ja liikatuotannolla. Kun rakentaminen on vaimentunut, puutuotteiden kysyntä on hiipunut.

Sahatavaran kannattavuutta painaa sekin, että puun hinta on pysynyt korkealla, mutta jalosteet ovat halventuneet. Pörssitiedotteessa painotettiin, että kannattavuusongelmat ovat pahimmat Suomessa.

Stora Enson puutuotteiden johtaja Hannu Kasurinen arvioi, että seuraavat vuosineljännekset tulevat olemaan erittäin hankalia. Voi myös olla, että pelkillä lomautuksilla ei tilanteesta selvitä.

-Emme voi olla varmoja, että nämä toimenpiteet riittävät, painotti Hannu Kasurinen.

Jo alkuviikolla lomautussuunnitelmista varoitti UPM. Se aikoo lomauttaa Suomen-sahoillaan 800 työntekijää ja lisäksi Heinolan vaneritehtaalla 230 työntekijää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.