STM: Nuorten naisten kaupunkiinmuutto vie synnytyssairaalat maalta

Lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan nuorten naisten muutto kasvukeskuksiin nopeuttaa maaseudun rakennemuutosta, kun synnyttäminen siirtyy kokonaan keskussairaaloihin.

- Esimerkiksi Savonlinnassa syntyy vuodessa kaikkiaan kolmesataa lasta. Tätä varten on kolme kätilöä kolmivuorotyössä. Tämä on voimavarojen tuhlausta. Toisena esimerkinä on Salo, josta synnytykset siirrettiin Turkuun. Salosta Turkuun on suoraan keskussairaalaan asti moottoritie, sanoo Keistinen sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Kestisen mukaan viime vuosina on lopetettu solkenaan synnytyssairaaloita - viimeisimpänä kuukausi sitten Pietarsaari.

- Meillä on kaikkiaan parikymmentä keskussairaalaa. Tarkoitus on, että synnyttäminen siirtyy näihin yksiköihin jo ensi kesänä.

Keistisen mukaan Suomi on maailman mittapuulla maailman turvallisin maa synnyttää ja keskittämisen avulla näin myös jatkuu.

-Tätä on tutkittu perusteellisesti, hehkuttaa Kestinen.

Keistisen mukaan näin saadaan säästöjä, mutta samaan hengenvetoon hän toteaa, että myös yksittäisen lapsen hinta on noussut.

- Perheisiin syntyy enää yhdestä kahteen lasta eivätkä perheet halua ottaa riskejä syntymän suhteen. Nyt tarvitaan "high tech" - ratkaisuja, jotta riskit mimimoidaan.

Lääkintöneuvos Timo Keistinen osallistui SuomiAreena-tapahtumaan Porissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja