Sotilasprofessori MTV Uutisille: Bahmutin kohtalo ratkeaa lähivuorokausien aikana – kuitti Putinin kokin sekaville puheille

1:09
Bahmutista on taisteltu verisesti kuukausia, kenen hallussa kaupunki tällä hetkellä on? Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen vastaa

Venäläisen palkka-armeijan Wagnerin johtaja on ilmoittanut, että ryhmä olisi saanut haltuunsa Bahmutin itäisen osan. Kaupungista on taisteltu verisesti kuukausien ajan. MPKK:n sotilasprofessorin mukaan seuraavien vuorokausien aikana selviää, kykeneekö Ukraina pitämään huoltoreitit avoimina ja estämään kaupungin saartamisen.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen mukaan Ukraina kykenee tällä hetkellä pitämään auki kaksi tärkeää huoltoreittiä etelään ja pohjoiseen. Venäjä pyrkii katkaisemaan nämä reitit ja saartamaan Bahmutin.

– Viimeisten tietojen mukaan Wagner on saanut itäpuolen haltuunsa, joka on lähinnä omakotitaloaluetta. Se on tietysti täysin tuhottu, Huhtinen sanoo Viiden Jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Ukrainalaiset ovat sotilasprofessorin mukaan kantakaupungissa, joka sekin on hyvin pahasti tuhottu.

Huhtisen mukaan Bahmutin ympärilleon muodostunut "hevosenkenkä", joka on länteen päin auki.

– Muutaman vuorokauden aikana tulemme näkemään, sulkeutuuko hevosenkenkä vai kykeneekö Ukraina pitämään sen auki. Tästä väännetään nyt.

Putinin kokki rehentelee

Bahmutin alueella taistelee runsaasti nimenomaan Wagner-palkkasotilaita. Wagnerin johtajalta Jevgeni Prigozhinilta on kuultu viime aikoina dramaattisia ulostuloja muun muassa ammuspulasta ja koko rintaman romahtamisen vaarasta, jos Wagner vetäytyisi Bahmutista.

Vastapainoksi johtaja kertoo myös suureen ääneen vallatuista alueista ja lisäjoukoista. Prigozhinille on aiemmin annettu lempinimi ”Putinin kokki”.  

Vime aikoina Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön välien on raportoitu kuitenkin huonontuneen. Virallisten asevoimien ja palkka-armeijan kesken käydään valtakamppailua.

Kuka alueella nyt on niskan päällä ja mistä Wagnerin puheet kertovat?

– Luulen, että kysymys on enemmän oman kissanhännän nostamisesta eli oma show. Heidän johtajansa on showmies ja bisnesmies. Hän yrittää koko ajan korostaa omaa rooliaan.

– Näemme päivittäin Bahmutissa, että kranaatteja riittää Venäjällä ja niitä ammutaan. Kyse on enemmän valtataistelusta virallisen puolustushallinnon ja yksityisen palkka-armeijan välillä. En usko ihan siihen, että kranaatit tai ampumatarvikkeet olisivat loppu, sotilasprofessori Huhtinen arvioi Wagner-pomon ulostuloja.

Miksi juuri Bahmutista taistellaan verissäpäin?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina puheessaan, että kaupungin puolustaminen jatkuu. Tappiot ovat olleet molemmille osapuolille raskaat ja Bahmutista on kamppailtu jo kuukausien ajan.

Kuinka järkevää on puolustaa kaupunkia, jolla ei ole erityistä strategista arvoa?

– Monet tutkimuslaitokset ja asiantuntijat sanovat, että sinänsä Bahmutilla ei ole puhtaasti sotilasstrategista merkitystä, mutta jos katsotaan, niin se on reitti ottaa koko Donbass takaisin haltuun, Aki-Mauri Huhtinen sanoo.

Sotilasprofessorin mukaan Bahmutin takana sijaitsee Kramatorskin kaupunki ja Bahmutin länsipuoli on melko hyvää puolustusaluetta.

– Tietenkin Venäjä haluaisi työntää Ukrainan joukot taaemmaksi ja ottaa sen haltuun, koska hekin varmasti varautuvat mahdollisuuteen, mistä on huhuttu, että keväällä Ukraina aloittaa jonkinlaisen laajemman operatiivisen toiminnan ottaakseen alueita haltuun.

Huhtisen mukaan kaatuneita on hirvittävä määrä, mikä vuoksi taistelu kaupungista on saanut myös symbolisen merkityksen.

– Sota on tällä hetkellä tilanteessa, ettei kumpikaan pääse oikein ratkaisuun, vaan murennetaan pala palalta. Tietysti tähän muodostuu strategisesti ja operatiivisesti tärkeä paikka.

8:32
Miltä Bahmutin rintamalla Ukrainassa näyttää? Katso sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja