Mainos

Ministeriö: Keskisuuret kunnat menettävät eniten sote-uudistuksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt laskelmat kuntien tulevista sote-kustannuksista. Sen mukaan suurimmalla osalla kunnista muutos on alle 200 euroa asukasta kohti vuodessa.

Valtionvarainministeriön laskelman mukaan sote-uudistuksessa eniten menettävät noin 10 000–20 000 asukkaan kunnat. Ne menettävät noin 370 euroa vuodessa asukasta kohti.

Vähiten kustannukset nousevat yli 100 000 asukkaan kunnissa. Ne häviävät 169 euroa vuodessa asukasta kohti. 

Ministeriö laski, miten sote-uudistus vaikuttaa lähivuosina kuntien talouteen yhdessä valtionosuusuudistuksen ja valtionosuuksien leikkausten kanssa.  

Kunnan sosiaali- ja terveysmenot voivat kasvaa enintään 400 eurolla vuodessa asukasta kohti. Sen ylimenevää osuutta ei oteta huomioon kuntien sote-maksuissa.

Suurimpia muutoksia tasoitetaan siirtymäajalla vuosina 2017–2020.   

Ministeriö korostaa, että tarkkojen kuntakohtaisten kustannusten arviointi on tässä vaiheessa vaikeaa. Vaikutus on nähtävissä vasta kun järjestelmän rahoituksesta on päätetty ja valtionosuusuudistuksen vaikutukset tiedetään.  

Hallitus antoi tänään esityksensä sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksesta eduskunnalle.  

Nykyisin kunnat päättävät itse, kuinka paljon ne käyttävät rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kuntien menoissa on suuria eroja, noin 2300-5500 euroa asukasta kohti vuodessa.  

Uudessa mallissa kunnat maksavat sote-alueille asukaslukuun ja väestön ikärakenteeseen sekä sairastavuuteen perustuvan maksun.   

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja