Mainos

Solana antoi Primakoville sopimusluonnoksen

Naton pääsihteeri Javier Solana on jättänyt Venäjän ulkoministerille Jevgeni Primakoville luonnoksen puitesopimuksesta, joka on tarkoitettu lieventämään Venäjän pelkoa Naton laajentumisesta itään, kertoivat diplomaattilähteet Moskovassa tänään. Kaikki Naton 16 jäsenmaata kannattavat tekstiluonnosta, vaikka se ei ole vielä lopullinen.

Erään diplomaatin mukaan sopimusluonnoksessa otetaan huomioon huoli, jonka venäläinen osapuoli ilmaisi eilen Solanan ja Primakovin käymissä keskusteluissa.

Toisen diplomaatin mukaan taas sopimus kattaa ne kysymykset, jotka eivät ole ongelmallisia osapuolten välillä. Sen sijaan se ei mainitse lainkaan vaikeampaa kysymystä Naton sotilaallisista rakenteista uusien jäsenmaiden alueilla, ei Venäjän huolta ydinaseista eikä vieraiden joukkojen sijoittamista uusien jäsenmaiden alueille, diplomaatti kertoi.

Solana ja Primakov neuvottelivat eilen kolme tuntia Naton itälaajentumisesta. Neuvottelujen jälkeen osapuolet totesivat yhteisessä lausunnossaan, että neuvotteluissa tapahtui myönteistä edistystä ja osapuolet yrittivät lähentää näkemyksiään. Lausunnossa ei viitattu suoraan mielipide-eroihin.

Tänään Venäjän ulkoministeriö sanoi kuitenkin, että neuvotteluissa tapahtui myönteistä kehitystä, mutta useista kysymyksistä vallitsee edelleen erimielisyys.

Erään Nato-lähteen mukaan Primakov ja Solana sopivat tapaavansa "suhteellisen pian". Lähde ei kuitenkaan kertonut, järjestyykö uusi tapaaminen vielä ennen Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien huippukokousta Helsingissä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.