Mainos

Snowdenin turvapaikkahakemus salattaisiin Suomessa

Jos tietovuotaja Edward Snowden hakisi Suomesta turvapaikkaa virallisesti, asia pidettäisiin salassa. Myöskään mahdollisesta turvapaikan myöntämisestä ei kerrottaisi julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden on lähettänyt Suomeen turva-anomuksen. Ulkoministeriö vahvistaa, että hakemus on tullut Suomen Venäjän-suurlähetystöön faksilla.

Sisäministeriön mukaan ulkomailta tulleita turvapaikkahakemuksia ei käsitellä Suomessa, vaan hakemus pitää jättää Suomessa tai raja-asemalla.

Ylijohtaja Jorma Vuorio Sisäministeriön maahanmuutto-osastolta kertoo, että jos Snowden todella ilmestyisi Helsinki-Vantaan lentoasemalle tai Vaalimaalle ja hakisi turvapaikkaa, hakemus otettaisiin käsittelyyn normaalisti.

– Hakemuksen ottaisi vastaan poliisin tai rajavartiolaitoksen henkilökunta. Sitten he varmistaisivat hakijan henkilöllisyyden ja matkareitin. Sen jälkeen asia siirtyisi Maahanmuuttovirastolle, joka tutkisi turvapaikkahakemuksen perusteet ihan normaalisti.

Ihan jonon hännille Snowdenin turvapaikkahakemus ei Suomessa joutuisi.

– Prosessi olisi Maahanmuuttoviraston käsissä, mutta uskoisin, että tämmöisessä tapauksessa asia pyrittäisiin hoitamaan mahdollisemman nopeasti, Vuori toteaa.

Siihen, voisiko Snowden saada turvapaikan Suomesta, Vuorio ei ota kantaa.

– Ensin olisi tutkittava perusteet, ja päätös tehtäisiin sen pohjalta.

Tapaus olisi salainen

Ulkoministeriö julkisti tänään nopeasti tiedon siitä, että Snowden on lähettänyt turvapyynnön Suomeen. Asia oli tullut alun perin julki paljastussivusto Wikileaksin kautta.

Jos Snowden tekisi virallisen turvapaikanhakemuksen Suomeen, siitä ei kerrottaisi julkisuuteen.

– Eipä siitä kerrottaisi, koska ne ovat salassa pidettäviä asioita. Tässä tapauksessa noudatettaisiin samoja sääntöjä kuin muidenkin kanssa. Hakija voisi tietysti itse mennä julkisuuteen, mutta Maahanmuuttovirasto tai muut viranomaiset eivät voisi kertoa siitä, onko hakemus tehty, saati millä perusteilla hakemus on jätetty.

Myöskään päätöksestä ei kerrottaisi julkisuuteen.

– Päätös on samalla lailla salainen kuin hakemuskin. Tässäkin tilanteessa hakija itse voisi toki julkistaa sen.

Snowdenin turvallisuus varmistettaisiin

Vaikka Snowden ei saisi turvapaikkaa Suomesta, hänen turvallisuutensa pyrittäisiin varmistamaan.

– Silloin pitäisi pohtia mahdollista maasta poistamista Yhdysvaltoihin ja katsoa, millainen tilanne siellä on. Suomen on noudatettava pakolaissopimuksen pykäliä. Sen mukaan kukaan ei saa joutua esimerkiksi epäinhimillisen kohtelun alaiseksi.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith arvelee, että turvapaikan Snowdenille antava maa joutuisi varautumaan siihen, että välit USA:han kiristyisivät.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja myöntää, että kiinnostusta asia ainakin herättäisi.

– Jos Snowden saisi Suomesta turvapaikan ja kertoisi sen julkisuuteen, se herättäisi tietysti aika paljon kiinnostusta. Sitä en osaa sanoa, miten hankala tilanne olisi Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden kannalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.