Mainos

Snowden hakee turvapaikkaa Venäjältä

18:42

Tietovuotaja Edward Snowden haluaa turvapaikan Venäjältä. Hän on kertonut asiasta tapaamilleen ihmisoikeusjärjestöjen edustajille.

Vuotosivusto Wikileaksin Twitter-tilin mukaan Snowden aikoo hakea väliaikaista turvapaikkaa Venäjältä tänään ja myöhemmin Etelä-Amerikasta.

Snowden kiittää Latinalaisen Amerikan maita turvapaikkatarjouksista. Hän kertoo niiden vastaanottamisen olleen nyt mahdotonta, koska Euroopan valtiot ja Yhdysvallat eivät anna hänen matkustaa.

Snowden sanoo myös, että ei halunnut myydä Yhdysvaltojen hallinnon salaisuuksia.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan mukaan Snowden voisi "hypoteettisesti" pysyä Venäjällä, jos hän lopettaa Yhdysvaltoja vahingoittavat tietovuodot.

Tietovuotaja tapasi tänään ihmisoikeusjärjestöjen edustajia 45 minuutin ajan Moskovassa lentokentällä.

Paikalla oli myös valtava määrä toimittajia. Guardian-lehden siteeraaman ihmisoikeusjärjestön edustajan mukaan Snowden tuntee olevansa turvassa lentokentällä, mutta ymmärtää, ettei voi oleskella kentällä ikuisuuksia.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

TAUSTA: Snowden yhä jumissa kentällä

– 5. ja 6.6 Sanomalehdet the Guardian ja Washington Post paljastavat, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirastolla NSA:lla on laajalle ulottuva internet- ja puhelinvalvontaohjelma. Tämä aiheuttaa maailmanlaajuisen kohun.

– 9.6. NSA:lle konsulttiyrityksen kautta työskennellyt Edward Snowden kertoo olevansa vuotojen takana. Hän kertoo olevansa Hongkongissa.

– 21.6. Yhdysvallat nostaa Snowdenia vastaan syytteen vakoilusta ja vaatii Hongkongia pidättämään hänet.

– 23.6. Snowden saapuu Moskovan Sheremetjevon lentokentälle.

– 24.6. Snowdenin väitetään varanneen lipun Moskova-Havanna -lennolle, mutta hän ei saavu koneeseen.

– 2.7. Wikileaks-sivusto kertoo Snowdenin hakeneen turvapaikkaa 20 maasta, myös Suomesta. Useat maat torjuvat hänet. Myöhemmin Snowden hakee turvapaikkaa vielä seitsemästä muusta valtiosta.

– 6.7. Bolivia, Venezuela ja Nicaragua tarjoavat Snowdenille turvapaikkaa. Hänen on kuitenkin vaikea päästä poistumaan kentältä, koska Yhdysvallat on perunut hänen passinsa.

– 12.7. Snowden tapaa ihmisoikeusjärjestöjen edustajia Sheremetjevon lentokentällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.