Mainos

Snowden astuu vihdoin esiin – MTV3 paikalla Moskovassa

Ihmisoikeusjärjestöjen edustajat ovat saapuneet Moskovan lentokentälle tapaamaan tietovuotaja Edward Snowdenia. Lentokentän edustaja vahvistaa tiedon.

Tilannetta paikan päällä seuraavan MTV3:n kirjeenvaihtajan Maarit Roihan mukaan lentokentällä on täysi härdelli.

– Täällä on paikalla todella paljon toimittajia. Kiinnostus tätä tapaamista on kohtaan on valtavan suuri. Sitä ovat uutisoimassa kaikki mahdolliset viestimet. Tunnelma on hyvin odottava ja sähköinen, Roiha tiivistää.

Roihan mukaan terminaalin turvatoimet eivät vaikuta kovin kireiltä.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan tapaamiseen osallistuisi ainakin Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin edustajia. Myös Transparency International, venäläisiä kansanedustajia ja asianajajia on kutsuttu tapaamiseen.

Roihan mukaan tapaamiseen osallistuvista tahoista ei ole varmuutta.

– Vielä ei tiedetä, mitkä ihmisoikeusjärjestöt ovat tapaamiseen menossa. Snowden on kutsunut useita osapuolia, mutta kutsutut ovat olleet hyvin salamyhkäisiä siitä, aikovatko ne lähettää edustajansa tapaamiseen vai ei.

Snowden on ollut lentokentän transit-alueella kolmisen viikkoa.

Joidenkin tietojen mukaan Snowden saattaisi antaa tänään lausunnon myös medialle. Roiha kuitenkin kiistää tiedon. Hänen mukaansa toimittajille on ilmoitettu, että heillä olisi tapaamisen jälkeen mahdollisuus tavata Snowdenin tavanneiden ihmisoikeusjärjestöjen edustajia, ei itse Snowdenia.

TAUSTA: Snowden yhä jumissa kentällä

– 5. ja 6.6 Sanomalehdet the Guardian ja Washington Post paljastavat, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirastolla NSA:lla on laajalle ulottuva internet- ja puhelinvalvontaohjelma. Tämä aiheuttaa maailmanlaajuisen kohun.

– 9.6. NSA:lle konsulttiyrityksen kautta työskennellyt Edward Snowden kertoo olevansa vuotojen takana. Hän kertoo olevansa Hongkongissa.

– 21.6. Yhdysvallat nostaa Snowdenia vastaan syytteen vakoilusta ja vaatii Hongkongia pidättämään hänet.

– 23.6. Snowden saapuu Moskovan Sheremetjevon lentokentälle.

– 24.6. Snowdenin väitetään varanneen lipun Moskova-Havanna -lennolle, mutta hän ei saavu koneeseen.

– 2.7. Wikileaks-sivusto kertoo Snowdenin hakeneen turvapaikkaa 20 maasta, myös Suomesta. Useat maat torjuvat hänet. Myöhemmin Snowden hakee turvapaikkaa vielä seitsemästä muusta valtiosta.

– 6.7. Bolivia, Venezuela ja Nicaragua tarjoavat Snowdenille turvapaikkaa. Hänen on kuitenkin vaikea päästä poistumaan kentältä, koska Yhdysvallat on perunut hänen passinsa.

– 12.7. Snowden tapaa ihmisoikeusjärjestöjen edustajia Sheremetjevon lentokentällä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.