SM-liigan laittomista mailoista räikein – vain Jalonen mittauttanut

Osa SM-liigan pelaajista pelaa ylikäyrällä mailalla. Pelicansin konkaripuolustaja Jan Latvala kertoo käyrän lapansa tarinan.

"Jypin B-junioreissa mietimme yhden kaverin kanssa, että pitäisikö kokeilla lämmittää lapaa ja laittaa käyryyttä lisää. Se alkoi tuntua hyvältä ja karkasi käsistä, kun aina seuraavaan mailaan laitettiin lisää käyryyttä. Minulla se jäi päälle, ihastuin siihen.

Jypissä 1990-luvun puolivälissä tehtiin valmentajien kanssa päätös, että kellään ei saa olla ylikäyrää lapaa. Lähdin yhteen peliin kokeilemaan laillisella mailalla, mutta siitä ei tullut mitään. Sen jälkeen en ole miettinytkään mailan vaihtamista.

Tottumiskysymyshän se on. Mitään etua tällaisesta mailasta ei saa, päinvastoin ehkä haittaa, kun rystypuoli on kokonaan pelistä pois.

Maila on jo varmaan kymmenen vuotta tullut tehtaalta valmiiksi näin käyränä minulle. Kyllä ne sitä tehtaallakin ihmettelevät. Suomen Eastonin edustaja selitti minulle, että minun lapani valmistamiseen tarvitsee kaksi muottia, kun muilla riittää yksi muotti.

Jokereissa (2003-2007) pelasin vielä puumailalla. Kun siirryin Pelicansiin (2007), ei Eastonilta enää ollut saatavissa puumailaa. Oli pakko siirtyä komposiittiin.

Edelleen minulla on mielikuva, että puumaila oli parempi. Siinä on luonnollisempi tuntuma, komposiitit ovat jotenkin kovan oloisia. Enää ei pysty vaihtamaan, komposiitit ovat niin paljon kevyempiä.

Ohut tuppikin lähti puumailasta. Sitä voi viilata ohuemmaksi ja omaan käteen miellyttävämmäksi. Komposiittiahan ei voi ohentaa. Minulla on tiukka puutuppi, joka erikseen liimataan mailaan. Tuppi on ohut, sillä tykkään että siitä saa kunnolla puristettua kiinni.

Jukka Jalonen HPK:ssa on ollut ainoa valmentaja, joka on mittauttanut mailani. Varsinainen peliaika päättyi tasan, jatkoaika oli alkamassa ja meillä ylivoima. Pääsin jäälle ja näin, että Jalosen Jukalla oli tuomarille jotain asiaa. Haistoin tilanteen ja kerkisin livahtaa vaihtoaitioon, mutta tuomari tuli hakemaan. Sehän oli jäähy.

Peli jatkui kolmella kolmea vastaan ja Kerho teki voittomaalin. Siitä piti lahtelaiset fanit ihan hyvän metakan. Ei ollut ihan reilun pelin hengessä, mutta Jukkakin on sille naureskellut, kun on joskus kohdattu.

Sen jälkeen ei ole kukaan mitannut. Joka joukkueessa on laittomia mailoja, mutta tuo on räikeimmästä päästä. Hyvä että on tämä herrasmiessääntö, ettei enempää ole ruvettu mittailemaan."

Lue myös:

    Uusimmat