Skotit huumaantuivat trillerivaalista: Itsenäistyminen niin lähellä

Skotlanti elää vahvaa poliittista huumaa ennen torstain kansanäänestystä. Ihmiset taistelevat itsenäistymisen puolesta ja sitä vastaan. Politiikkaa puhutaan ennennäkemättömällä tavalla kodeissa, pubeissa, työpaikoilla.

Julkkiset itsenäistymisen puolesta:

-Skottibändit Franz Ferdinand ja Mogwai
-Muusikko Annie Lennox
-Näyttelijät Sean Connery, Alan Cummig, Robbie Coltare, Frankie Boyle, Gerard Butler, Alan Cumming, Ken Stott
-Kirjailijat Irvine Welsh ja A.L Kennedy
-Muotisuunnittelija Vivienne Westwood

Julkkkiset itsenäistymistä vastaan:

-Muusikot David Bowie, Paul McCartney, Sharleen Spiteri, Susan Boyle
-Näyttelijät Emma Thompson, David Tennant
-Kirjailija J.K. Rowling
-Urheilijat David  Beckhamn, David Wilkie, Alex Fergusson
-Muotisuunnittelijat Holly Fulton, Jonathan Saunders

Ostoskeskuksissa marssitaan kylttien kanssa ja kotien ikkunat kertovat, äänestävätkö asukkaat "kyllä" vai "ei" itsenäistymiselle. Poliitikot väittelevät TV:ssä, nuoret piirtävät liidulla katuun mielipiteitään.

– Haluamme demokratiaa, haluamme mahdollisuutta vaikuttaa. Meidän täytyy saada päättää omista asioistamme kuten terveydenhuollosta. Lontoon parlamentti ei ajattele hädänalaisia, vaan toimii barbaarisella tavalla, Karen Walkingshaw sanoo kiihkeästi. 

Karen on mukana taiteilijaryhmässä, joka kiertää Edinburghia järjestäen erilaisia tempauksia "kyllä"-tuloksen puolesta.

– Itsenäisyys on niin lähellä, niin lähellä. "Ei"-puolen ihmisiä ei näy yhtä paljon kaduilla kuin meitä. Pelkään, että heitä on enemmän kuin kuvittelemme. Mutta toivon, että me voitamme, kolmikymppinen Walkingshaw hehkuttaa.

– Lopputuloksesta tulee tiukka, mutta Skotlanti kyllä itsenäistyy. Niin sen pitää mennä. Meidän kuuluu määrätä omista asioistamme, ei Lontoon, toteaa myös ikänsä Skotlannissa asunut Steven Creenhorn.

Tulossa vilkkaat vaalit

Ennätysmäärä ihmisiä on rekisteröitynyt vaalia varten: peräti 97% äänioikeutetuista. Myös itse äänestysvilkkaudesta odotetaan ennätyksellistä. Äänten laskenta alkaa torstai-iltana vaalihuoneiden sulkeutuessa klo 23 Suomen aikaan, ja tulosta odotetaan perjantaiaamuna.

Ennätysmäärä ihmisiä on rekisteröitynyt vaalia varten: peräti 97% äänioikeutetuista. Myös itse äänestysvilkkaudesta odotetaan ennätyksellistä. Äänten laskenta alkaa torstai-iltana vaalihuoneiden sulkeutuessa klo 23 Suomen aikaan, ja tulosta odotetaan perjantaiaamuna.

Muutos tulee joka tapauksessa

Britannian kolmen suurimman puolueen johtajat ovat hädissään luvanneet skoteille nykyistä enemmän valtaa päättää omista asioistaan liittyen esimerkiksi verotukseen ja terveydenhuoltoon. 

Tämä on saanut eräät englantilaiset poliitikot vaatimaan, että Englannin on saatava myös oma parlamenttinsa. Skotlannillahan sellainen on ollut vuodesta 1999.

Myös Yhdistyneen kuningaskunnan länsiosassa, Walesissa, on alettu vaatia lisää oikeuksia, kun niitä kerran skoteillekin tarjotaan.

Suurin muutos on kuitenkin edessä, jos skotit päättävät itsenäistyä. Tuolloin Britannian maasta lohkeaisi  pois kolmannes ja kansalaisista 8%. Se saisi jäljelle jäävän Britannian aseman heikkenemään kansainvälisesti esimerkiksi YK:ssa.

Skotlannin suuntanumero?

Skotlannilla taas olisi edessään hyppy tuntemattomaan. Maa haluaisi pitää kuningattaren ja punnan, mutta ei ehkä saisi. Skotlanti tahtoisi ehdottomasti pysyä EU:ssa, mutta se saattaisi joutua hakemaan jäsenyyttä ja moni maa kuten Britannia, Espanja tai Ranska voisi äänestää sitä vastaan. 

Skotlannin ja Britannian pitäisi sopia lukemattomista asioista kuten miten jaetaan velat ja Pohjanmeren öljyvarat. Skotlanti karkottaisi todennäköisesti armeijan ydinsukellusvenetukikohdan maaperältään –tai kiristäisi sen vuokrasopimuksella paljon hyvää itselleen.

Miten kävisi postilaitoksen? Mikä olisi Skotlantiin soittaessa suuntanumero? Miten kävisi pankkien? Elintason? 

Vaikeita kysymyksiä on valtavasti, ja siksi monelle itsenäisyys olisi liian uskalias hyppy tuntemattomaan. Itsenäisyyden puolesta puhujat puolestaan sanovat, että se on ainoa keino muuttaa asioita paremmiksi. Heidän mukaansa Skotlanti ei kärsisi taloudellisesti, vaan siitä voisi tulla yksi maailman pienistä ja rikkaista valtioista Pohjanmeren öljy- ja kaasuvarojen ansiosta.

Lue myös:

    Uusimmat