Skolioseksuaalisuudessa ei ole mitään kieroutunutta – tästä siinä on kyse

Sukupuolensa korjannut kohumalli avautuu kauneusleikkauksistaan 1:57
Videolla sukupuolensa korjannut kohumalli kertoo kauneusleikkauksistaan.

Vaikka termi on saanut kritiikkiä osakseen, auttaa sanallistaminen asioista puhumista.

Skolioseksuaali-termillä viitataan henkilöön, joka kokee seksuaalista vetovoimaa muunsukupuolisia ja transsukupuolisia kohtaan.

Kliininen seksologi ja parisuhdeterapeutti Debra Laino selittää Women’s Health -sivustolle, ettei skolioseksuaali koe viehtymystä tiettyihin sukupuolielimiin tai ulkonäköön. Enemmän vetovoima koskee sitä, kuinka ihminen kokee asettuvansa sukupuolen moninaisuuden kirjoon.

– Se on tavallaan viehtymystä henkilön luonteeseen, sanoo Kalifornian yliopiston psykologian professori Phillip Hammack.

Tässä mielessä skolioseksuaalisuus on lähellä panseksuaalisuutta, jossa henkilön seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta.

Skolioseksuaalisuus voi myös tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Osa kokee vetoa erityisesti transsukupuolisiin, osa muunsukupuolisiin.

Termi aiheuttanut kritiikkiä 

Termiä skolioseksuaalisuus on kritisoitu sen viittauksesta skolioosiin eli kieroselkäisyyteen, kertoo Refinery29. Skolioseksuaalisuus ei kuitenkaan ole kieroutunut tai vääntynyt seksuaalisuuden muoto. Kyseessä ei ole myöskään fetissi.

Nimen antaminen ilmiölle auttaa kuitenkin ihmisiä puhutaan asioista.

– On todella tärkeää hyväksyä mieltymyksensä, ja sen jälkeen pystyä puhumaan niistä, sanoo LGBTQ-yhteisöihin erikoistunut psykoterapeutti Michael GuichetRefinery29-sivustolle.

Lue myös:

    Uusimmat