SK: Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen Terrafame-uutisoinnissa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaiensi Yleisradion viime viikolla Terrafame-asiassa, uutisoi Suomen Kuvalehti.

Lehden tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää Sipilä-jutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle. Pääministeri oli lehden mukaan kirjoittanut, että ei luota Yleisradioon lainkaan.  

Sipilän Ylelle lähettämissä viesteissä oli myös pääministerin saamaa tuohtunutta kansalaispalautetta.  

Yle julkaisi viime perjantaina uutisen Sipilän sukulaisten omistamasta Katera Steel -yhtiöstä. Yhdessä hyllytetyssä jatkojutussa oli haastateltu kahta oikeusoppinutta siitä, oliko Sipilä ollut Kateran vuoksi esteellinen päättäessään sadan miljoonan euron lisärahoituksesta Terrafamelle.  

Suomen Kuvalehti kertoo, että Ylen johto myös rajoitti aihetta käsittelevien uusien juttujen tekemistä. Lehden tietojen mukaan Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller sai tiistaina kirjallisen varoituksen, koska oli valmistellut ensi perjantain lähetystä "uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti". Varoituksessa Stilleriä uhattiin irtisanomisella, jos tämä ei noudata johdon linjaa.  

Ylessä on lehden mukaan kerätty kirjelmää, jossa toimittajat ilmaisevat huolensa Ylen journalistisen johdon linjauksista liittyen Sipilän jääviysepäilyihin.  

Puolen miljoonan tilaus  

Viime lauantaina pääministeri Sipilä kiisti tienneensä sukulaistensa omistusosuuksista Katera Steel -konepajayrityksessä. Katera Steel on saanut noin puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen valtion rahoittamalta Terrafame-kaivosyhtiöltä.  

– Minulla on puhdas omatunto, Sipilä sanoi STT:lle.  

Sipilä lisäsi, että hänen tietojensa mukaan tilaus olisi tehty riippumatta siitä, jatkaako Terrafame toimintaa valtion tukemana vai ajetaanko kaivos alas.  

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) antoi pääministerille sivustatukea ja katsoi, ettei Sipilä ollut esteellinen tekemään hallituksessa päätöstä uudesta sadan miljoonan euron valtiontuesta Terrafamelle.  

Sipilä kertoi STT:lle pyytäneensä itse oikeuskanslerilta selvitystä mahdollisesta esteellisyydestään tai jääviydestään Terrafamen pääomittamisessa. 


Terrafame: Valtion rahoitus ei ole tekohengitystä 2:41

Lue myös:

    Uusimmat