Sisusta terassi kesäkuntoon – poimi ammattilaisen vinkit

Kesäkuussa on aika laittaa terassit ja parvekkeet kuntoon lomia varten. Kun terassi on sisustettu viihtyisäksi, on siellä mukava viettää aikaa pitkin kesää.

Sisustussuunnittelija Riia Rauhala neuvoo aloittamaan terassin suunnittelun mittasuhteiden miettimisellä. 

– Suunnittelu kannattaa aloittaa piirtämällä tila paperille. Silmämääräisesti on vaikea hahmottaa, miten mikäkin asia terassille mahtuu. Suunnitelmassa on myös hyvä miettiä, paistaako terassille aurinko, eli onko siellä tarvetta aurinkosuojalle. 

Ennen kalusteiden hankkimista on myös hyvä miettiä, millaisen lattian terassille haluaa. Vaihtoehtoja on paljon. 

– Lattia voi olla betonia, puuta tai komposiittia. Lattialle voi myös hankkia terassimaton. Parvekkeella toimivat samat materiaalit kuin terassillakin.

Leikittele rohkeasti

Terassin tyylin ei Rauhalan mielestä tarvitse noudatella kodin sisätilojen tyyliä. 

– Jos koti on sisältä neutraali, ja mieli tekisi kokeilla rohkeampia värejä, on terassi hyvä paikka kokeiluille. Terassilla saa hullutella, ja siellä saa näkyä värejä, Rauhala kannustaa. 

Tekstiileiksi on hyvä valita kankaita, jotka kestävät auringonpaahdetta ja sopivat ulkotiloihin.

Kalustemateriaaleiksi käyvät niin rottinki, puu, polyrottinki kuin muovikin. Tällä hetkellä etenkin polyrottinkikalusteet ovat suomalaisten suosiossa, ja terasseista tehdään olohuonemaisia tiloja. 

– Terasseille halutaan sohvia, nojatuoleja, säkkituoleja ja isoja ruokapöytiä. 

– Terasseille tehdään myös liukuvia lasiovia, joilla saadaan rajattua tilaa. Lasitus pidentää terassikautta, kun terassia voi käyttää jo aikaisin keväällä ja sen käyttöä voi jatkaa pitkälle syksyyn. Puhtaanapitokin on helpompaa, kun siitepöly ei pääse sotkemaan. 

Jos terassista haluaa kodinomaisen tilan, vinkkaa Rauhala laittamaan sinne verhot.

Tunnelmaa kasveilla ja valoilla

Lisätunnelmaa niin terassille kuin parvekkeellekin tuovat kukat ja kasvit. 

– Hyötyviljely on nyt trendikästä, ja lasitettu terassi tai parvekehan onkin kuin viherhuone. 

Myös valaistuksella voi luoda tunnelmaa.

– Terassit saavat yleensä olla aika tunnelmallisia paikkoja, joten talon julkisivun valaistus saattaa riittää. Jos terassille haluaa lisävalaistusta, sen tyyli voi olla mitä vain. Tärkeintä on varmistaa, että valaisimet ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja.  

Lue myös:

    Uusimmat