Siskon lainan takaus vei välit ja toi vuosikausien velat – ”Lapset tietävät, miksei kummitätiä enää näy”

Nimimerkki Sisko ja sen veli kertoi Studio55.fin lukijakyselyssä joutuvansa maksamaan vielä vuosikausia velkaa, joka lankesi niskoille oman siskon lainan takaamisen vuoksi. Sisarusten välit eivät luultavasti enää koskaan palaa ennalleen.

Takasin siskoni asuntolainaa sen jälkeen, kun hän erosi miesystävästään. Sisko onnistui kuitenkin sotkemaan raha-asiansa tietämättäni. Hän halusi vaihtaa asunnon edullisempaan sekä ottaa pikavippi- ynnä muut luotot samaan uuteen asuntolainaan, jolloin minulle olisi tullut yksin yli 40 000 euron takausosuus. Tähän en suostunut, mutta asuntoa lupasin edelleen taata.

Kun ennen lainan allekirjoitusta näin Tiedot takaajalle -papereista siskon todellisen taloudellisen tilanteen, olisin halunnut perua koko takauksen. Tämä vain ei onnistunut enää, sillä uusi asunto oli jo ostettu ja pankki ilmoitti minulle, että jos en takaa asuntolainaa, jää sisko lapsineen taivasalle. Eipä minulle siinä vaihtoehtoja jätetty. Sanoin jo silloin, että tästä ei hyvää seuraa.

Sisko pystyi hädin tuskin erääkään maksamaan lainoista ja hakeutui velkajärjestelyyn. Pääsi, mutta ei hoitanut edelleenkään maksusitoumuksia. Kämppä myytiin pakolla, ja velkaa jäi juuri sen minun takauksen verran, yli 20 000 euroa.

Edelleenkään sisko ei lainanlyhennyksiä hoitanut, ja itse asiassa ulosotto hoiti koko hänen rahaliikenteensä. Tästä johtuen laina kasvoi korkoja, kuluja sekä rästimaksuja, joten jouduin lopulta maksamaan sen pankille. Itse sain neuvoteltua pitkän laina-ajan tälle takausmaksulle, jota maksan vielä pitkään. Siskon ulosotosta tulee onneksi jotain melkein joka kuukausi, mutta vuosikausia näitä vielä maksellaan.

Siskon kanssa välit katkesivat täysin, eikä paluuta taida enää olla. Tuli siinä niin paljon valheita kuultua, ja katkeruutta omalta osaltani.

Pankkivirkailija vain lopulta totesi, että ”kyllä nyt vähän hävettää”, kun myönsi lainan täysin maksukyvyttömälle ja luottotiedottomalle ihmiselle – perusteena vain se, että sisko itki ja vannoi tiskin toisella puolella. Kaikkein katkerin olen pankille kaikkien pulaan ajamisesta sekä täysin ala-arvoisesta toiminnasta. Tein pankista Finanssivalvonnalle valituksen, mikä ei johtanut mihinkään, pankeilla kun on vain toimintasuosituksia, ei lakeja.

Tapauksesta alkaa olemaan vajaat viisi vuotta. Omat lapseni tietävät tästä ja syistä, miksi kummitätiä ei enää näy. Toimii heille varoittavana esimerkkinä, ettei ikinä takaa kenenkään lainaa. Omalta osalta joudun heidän kohdallaan vielä harkitsemaan takausta, kun sen aika on, muiden kohdalla en miettisi sekuntiakaan.

Eläkeläiset velkakierteessä

Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoi eläkeläisten talousongelmista Studio55.fi-lähetyksessä syyskuussa 2015.

Kulutusjuhlista velkavankeuteen. 25:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja