Mainos

Sinunkin ostoksesi saattavat pian liihotella ilmojen halki – 100 postipakettia siirtyy neljän kilometrin matkan dronen kuljettamana Vantaalla

2:49
Matkahuolto ja Kesko kokeilevat pakettien kuljettamista droneilla Vantaalla.

Maanantaina alkavan kolmipäiväisen kokeen aikana siirretään sata pakettia Matkahuollon logistiikkakeskuksesta kahteen K-Marketiin Vantaalla Aviapoliksen lähiympäristössä.

Kokeen aikana kuljetettavat paketit ovat oikeita asiakkaiden verkkokauppaostoksia. Kuljetettavat paketit ovat korkeintaan kilon painoisia.

Droneilla tehtäviä pakettikuljetuksia on kokeiltu etenkin Yhdysvalloissa. Verkkokauppajätti Amazon kertoi jo vuonna 2013 aikovansa ottaa dronet käyttöön pakettitoimituksissaan.

Dronet lentävät 15 metrin korkeudessa

Tehtävää hoitaa kaksi DJI-valmistajan isompaa kopteria. Koetta varten alueesta tehtiin tietokoneilla mallinnoksia, joiden avulla pystyttiin tekemään droneille sopivat lentoreitit.

Dronet lentävät automaattisesti reittipisteille, mutta niiden kulkua valvotaan jatkuvasti ja ne otetaan tarpeen tullen haltuun.

Dronet lentävät 15 metrin korkeudessa ja matkat ovat noin neljä kilometriä. Kuljetuksia tehdään kolmen päivän aikana kello 10–18 välillä.

Droneissa tulevaisuus

Matkahuolto ottaa testin vakavasti, sillä droneissa nähdään tulevaisuus. 

– Kaiken kaikkiaanhan logistiikassa aika iso osa päästöistä tulee nouto- ja jakelutoiminnasta. Tämä on ainakin laskelmien mukaan hyvin kustannustehokas ja päästöystävällinen tapa toimittaa pakettia, Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola kertoo.

Mahdollisuuksia lennokkikuljetukselle nähdään etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Meillä on tuhansia järviä, niin on aika monta sellaista paikkaa, joissa dronella pääsee huomattavasti nopeampaa järven poikki kuin että kumirenkailla joudutaan kiertämään järven, Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa visioi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja