Sinkkunainen! Saunataikojen avulla avioon?

Mitäpä olisikaan juhannus ilman saunaa ja juhannustaikoja? Vanhat suomalaiset saunataiat onkin hyvä palauttaa mieleen, jotta olisit illalla valmiina!

Saunominen liittyy suomalaisessa kansanperinteessä hyvin moniin juhannustaikoihin.

Näillä taioilla houkutellaan mahdollista sulhasta esiin:

Kun sinkkunainen juoksee ruispellon ojassa alastomana saunomisen jälkeen, yhdeksännessä ojassa sulhanen tulee vastaan.

Saunominen kannattaa juhannuksena jättää myöhäiseen ajankohtaan, sillä keskiyöllä sinkkunaisen tulee kiertää saunarakennus kolme kertaa ja kurkistaa sitten joko saunan luukusta sisään tai katsoa lähteeseen. Tuleva elinkumppani katsoo kummassakin tapauksessa takaisin. Hänelle tosin tulee varata jokin lahja, sillä tarinan mukaan pahat voimat iskevät muuten.

Saunasta tultuaan voi heivata käyttämänsä vihdan saunan katolle: sulhanen saapuu siitä suunnasta, johon vihdan varsi osoittaa. Uskomus kertoo myös, että heitetyn vihdan varren osoittaessa kotia kohti heittäjä saa viettää seuraavan vuoden siellä, mutta kirkolle päin osoittaessaan varsi merkitsee heittäjän kuolemaa. Muista suunnista saapuu tuleva sulho. Visko siis varoen! 

Seuraavaksi kannattaa koota vielä yksi vihta, ja asettaa se tyynyn alle sitomatta. Yön unissa tuleva sulhanen sitoo vihdan.

Jos nämäkään keinot eivät riitä, sinkkunainen voi aina kokeilla vielä yhtä konstia: kävele selkä edellä halkopinoa kohti, alastomana tietenkin. Ota käteesi se halko, joka ensimmäisenä tökkää takapuoltasi. Jos halko on halki, tuleva sulhosi on leskimies. Pyöreä halko taas lupaa poikamiestä!

Lue myös:

    Uusimmat