"Silmien ja aivojen terveys liittyvät läheisesti toisiinsa" – näköongelmilla yhteys suurempaan dementiariskiin?

Dementian syyt ja hyvä hoito 8:17
KATSO MYÖS: Mistä dementia johtuu?

Näköongelmista kärsiville ikäihmisille voi kehittyä dementia muita todennäköisemmin, kertoo heinäkuussa JAMA Ophthalmology -sivustolla julkaistu tutkimus. Tutkimustuloksista kertoo Fox News.

Amerikkalaisyliopiston tutkijat analysoivat vuonna 2021 tehdyn amerikkalaisen National Health and Aging Trends -tutkimuksen tietoja. Aineistossa löytyi yhteys kaikentyyppisten näköongelmien ja dementian (mukaan lukien Alzheimerin taudin) suuremman esiintyvyyden välillä. 

Näköongelmista mainittiin se, miten hyvin näemme kaukana olevat pienet yksityiskohdat ja miten hyvin vastaavasti näemme lähellä olevat pienet yksityiskohdat. Lisäksi tutkimuksessa mainittiin kontrastiherkkyys eli se, miten hyvin pystymme erottamaan objektin taustastaan tai erottelemaan toisistaan kaksi samanlaista väriä.

Mitä useampia näköongelmia henkilöllä on, sitä suurempi on tutkimuksen havaintojen mukaan dementian riski.

Tarkastelussa seitsemänkymppisten terveystiedot

Tutkimuksessa hyödynnettiin kansallista dataa 2 967 osallistujalta, jotka olivat 71-vuotiaita tai sitä vanhempia.

– Hypoteesimme oli, että näköongelmat liittyisivät dementiaan, koska aikaisemmat tutkimukset ovat löytäneet yhteyden niiden välillä, kertoo tutkimuksen tekoa johtanut Olivia Killeen Fox Newsille antamassaan lausunnossa.

Killeen on lääkäri ja silmätautiopin lehtori Michiganin yliopistosta.

– Vanhemmilla aikuisilla silmien ja aivojen terveys liittyvät läheisesti toisiinsa, hän sanoo.

Killeenin mukaan heidän tutkimuksensa on ainutlaatuinen siinä mielessä, että siinä hyödynnettiin ajantasaista ja objektiivisesti mitattua näöntarkkuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien osallistujien näkö testattiin. Killeen kertoo, että näin heillä oli mahdollisuus analysoida näöntarkkuuden ja dementian välisiä yhteyksiä.

Valtaosa näköongelmista hoidettavissa

Killeenin mukaan useimmat näköongelmat ovat hoidettavissa.

– Esimerkiksi kaihi on yksi pääasiallisista syistä ikääntyneiden ihmisten näön heikkenemiseen ja se voidaan hoitaa leikkauksella.

Killeenin mielestä näköongelmien hoito voi olla yksi keino dementiariskin pienentämiseen.

Tutkimuksen rajoitteet

Tutkimuksella on tiettyjä rajoitteita, kertoo Killeen. Yksi niistä on se, että tutkijoilla ei ollut tietoa näön heikkenemisen syistä. Näin olleen he eivät voineet tarkastella, millainen oli dementian ja tiettyjen silmäsairauksien kuten kaihin, glaukooman ja silmänpohjan rappeuman, välinen yhteys.

– Tarvitaan satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, jotta voidaan mitata näköongelmien hoidon vaikutusta dementiaan.

Lääkäri: Tulokset vakuuttavia

Fox News kyseli tutkimuksesta kommentit lääkäri Gary Smallilta, joka ei ollut mukana tutkimuksen teossa. Small pitää tuloksia erityisen vakuuttavina tutkimusotoksen suuren koon sekä "objektiivisen näkövamman mittaamisen vuoksi".

– Etenkin iäkkäämpien aikuisten olisi tärkeää tarkistuttaa näkönsä säännöllisesti sekä korjata puutteet elämänlaatunsa optimoimiseksi ja dementialta suojautumiseksi.

Smallin mukaan fyysisen terveyden tapaan myös kognitiiviseen terveyteen pätee englanninkielinen sanonta "use it or lose it". Jos sitä ei käytä, sen menettää.

Myös Killeen on sitä mieltä, että ennaltaehkäisy on avainasemassa niin näön kuin aivojen toiminnan kannalta.

– Säännöllinen näöstä huolehtiminen on tärkeää näköongelmien varhaisen diagnosoinnin ja hoidon kannalta, hän sanoi.

Alzeimerin taudin merkkejä voi havaita silmästä

Fox Newsin mukaan eräässä maaliskuussa Acta Neuropathologica -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa havaittiin, että Alzheimerin taudin varhaiset merkit voivaan havaita silmätutkimuksissa. 

Lievästä kogntiivisesta heikentymisestä tai Alzheimerin taudista kärsivillä todettiin olevan suurempia määriä beeta-amyloidi 42 -proteiinia. 
Se muodostaa niin sanottuja "plakkeja", joita kerääntyy Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoihin. 

Lisäksi heidän silmiensä verkkokalvolla oli enemmän mikrogliasoluja, jotka on yhdistetty Alzheimerin taudin etenemiseen.

Viime vuonna Kalifornian yliopiston tutkijoiden luoma sovellus nosti puolestaan esille kutkuttavan kysymyksen: voisiko selfie paljastaa alkavan muistisairauden? Tutkijoiden mukaan sovellus voisi paljastaa silmäkuvista paitsi Alzheimerin taudin myös muita neurologisia sairauksia sekä keskittymishäiriö ADHD:n.

Katso myös video: Dementia voi iskeä työikäisellekin – milloin muistioireista pitää huolestua?

Dementia voi iskeä jo työiässä – milloin muistioireista pitää huolestua? 10:56
Haastattelussa johtava psykologi Teemu Paajanen Työterveyslaitokselta sekä neurologian eirkoislääkäri, tutkimusjohtaja Eero Solje Itä-Suomen yliopistosta.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat