Käykö katu- tai siitepöly silmiin? Silmien hankaamista kannattaa silti välttää

Näin ehkäiset kuivasilmäisyyttä 3:00
KATSO MYÖS VIDEO: Kuivasilmäisyys ei ole vain inhottava vaiva vaan sairaus, joka voi kroonistua, jos sitä ei hoideta. Ota videolta haltuun 20x20x20-sääntö, jolla ehkäiset kuivasilmäisyyttä.

Kuivuus, stressi tai allergiset oireet voivat syyhyttää silmiä ja silloin niiden hankaaminen saattaa tuoda hetkellisen helpotuksen tukalaan oloon. Älä kuitenkaan anna himollesi periksi, sillä voit vaurioittaa silmiäsi.

Brittioptikko Nimmi Mistry varoittaa, että automaattinen tapamme hieraista silmiä, kun ne tuntuvat väsyneiltä tai ärtyneiltä, voi johtaa silmätulehdukseen tai sarveiskalvon nirhaumiin, kertoo Mirror-lehti.

Silmien hankaamista tulisi välttää etenkin työpaikalla tai tietokoneella työskennellessä, sillä näppäimistö ja työpöydän pinta vilisevät bakteereja. Näiltä pinnoilta voi Mistryn mukaan päätyä sormien kautta silmiin jopa MRSA-bakteereja tai streptokokkia, jotka aiheuttavat tulehduksia.

Silmän uloin osa sarveiskalvo voi myös vahingoittua, jos silmiä hankaa käsillään, mikä tekee silmistä entistäkin alttiimmat tulehduksille.

– Jos et voi vastustaa silmien hieromista, käsien pesusta ei saa luistaa. Vielä parempi olisi käyttää silmien hankaamiseen puhdasta nenäliinaa, kehottaa Mistry.

Riski vakavaan silmäsairauteen

Silmien hinkkaaminen saattaa myös liikuttaa ripsiä sellaisiin asentoihin, että ne raapivat sarveiskalvoa jokaisella räpäytyksellä.

Duodecimin mukaan liiallinen hierominen voi myös altistaa harvinaiseen sarveiskalvon kartiorappeumaan eli keratokonukseen, jossa sarveiskalvo ohenee ja haurastuu keskiosan kohdalta.

Lopulta silmän sisällä olevasta paineesta johtuen sarveiskalvo pullistuu ulospäin kartiomaisesti.

Keratokonus voi aiheuttaa näöntarkkuuden huonontumista sekä hajataittoisuuden ja likitaittoisuuden lisääntymistä.

Se oireilee valoherkkyytenä, sumuisena tai heikentyneenä näkönä, päänsärkyinä, silmäkipuna, huonovointisuutena ja väsymyksenä.

Lähteet: MirrorDuodecim

Lue myös:

    Uusimmat