Tutkijat löysivät yllättävän tavan lievittää Alzheimerin taudin aiheuttamaa muistinmenetystä

Miten muistisairaus muuttaa lapsen suhdetta vanhempiinsa? 9:00
KATSO MYÖS: Miten muistisairaus muuttaa lapsen suhdetta vanhempiinsa? Videolla tietokirjailija Hanna Jensen kertoo kokemuksistaan.

Moni varmasti tunnistaa tilanteen, jossa jokin tuoksu aktivoi vahvan muiston menneestä. Nyt espanjalaistutkijat ovat selvittäneet, että erilaisilla hajuilla voi muistojen aktivoimisen lisäksi itse asiassa jopa helpottaa muistia rappeuttavan Alzheimerin taudin oireita.

Mentolin tuoksun haistelu voi mahdollisesti torjua kaikista yleisimpään dementian muotoon liittyvää muistinmenetystä ja kognitiivisten taitojen rappeutumista, kertovat espanjalaiset tutkijat.

– Lyhyt altistus mentolin tuoksulle kuuden kuukauden ajan näytti ehkäisevän kognitiivisten taitojen laskua Alzheimerin tautia sairastavilla hiirillä. Mikä mielenkiintoisinta, tuoksu myös paransi kognitiivista suoriutumista terveillä nuorilla hiirillä, kertoo lääkäri ja tutkimuksen pääkirjoittaja Juan José Lasarte, New York Postissa.

Frontiers of Immunology -sivustolla julkaistu tutkimus kertoo, että kun tutkijat altistivat hiiret mentolin tuoksulle yhden viikon ajaksi kuukausittain, yhteensä kuuden kuukauden ajan, vähensi se leukosyyttisten pyrogeenien määrää eläinten kehossa. Leukosyyttinen pyrogeeni on proteiini, joka edistää tulehdusreaktioita kehossa.

Tutkimustulos on merkittävä, koska tutkijat uskovat, että nimenomaan aivojen tulehdustoiminta edistää Alzheimerin taudin kehittymistä tappamalla terveitä hermosoluja.

Immunologian ja immunoterapian tutkimusohjelmassa työskentelevä lääkäri ja tutkija Noelia Casares sanoo, että tutkimustulos on auttanut tutkijoita ymmärtämään, millainen rooli hajuilla on terveiden aivotoimintojen säätelyssä.

Tutkimuksen kirjoittajat kertovat, että tieto siitä, kuinka hajujen haistelu voi vaikuttaa kognitiiviseen toimintaan, voi auttaa kehittämään uusia hajupohjaisia hoitomuotoja Alzheimerin taudin oireisiin. Tämä voisi olla mahdollista, koska tutkimus paljasti, että tietynlaisten immuunisolutyyppien toiminnan edistäminen paransi Alzheimerin tautia sairastavien hiirten kognitiivista kykyä.

Lue myös:

    Uusimmat