Kaihileikkauksesta paljastui yllättävä hyöty: "Vaikutuksen suuruus hämmästytti meidät"
Kaihileikkaus näyttää pienentävän ikääntyneen riskiä sairastua dementiaan ainakin vuosikymmenen ajan. Taustalla on todennäköisesti sekä psykologisia että fysiologisia tekijöitä.
Washingtonin yliopiston tutkijat esittävät, että kaihileikkaus pienentää iäkkäiden riskiä sairastua dementiaan lähes 30 prosentilla verrattuna siihen, jos operaatiota ei tehdä. Erityisesti näön kirkastaminen kirurgisesti on yhteydessä vähäisempään Alzheimerin taudin puhkeamisen todennäköisyyteen.
Dementian vaara pysyy uuden tutkimuksen mukaan alempana ainakin kymmenen vuotta kaihileikkauksen jälkeen.
– Vaikutuksen suuruus hämmästytti meidät, tutkimuksen pääkirjoittaja ja silmätautiopin professori Cecilia S. Lee sanoo The New York Timesille.
JAMA Internal Medicine -tiedelehdessä joulukuussa 2021 ilmestyneet löydökset perustuvat reilun kolmen tuhannen yli 65-vuotiaan amerikkalaisen otantaan. He osallistuvat vuonna 1994 alkaneeseen, aivojen ikääntymiseen ja muistisairauksiin keskittyvään pitkittäistutkimukseen. Lähtötilanteessa osallistujilla ei ollut dementiaa eikä heille ollut tehty kaihileikkausta.
Keskimäärin vajaan kahdeksan vuoden seurannan aikana 853 osallistujaa sairastui dementiaan, suurin osa Alzheimerin tautiin. Noin puolet osallistujista oli käynyt kaihileikkauksessa ja puolet ei.
Kaihia sairastaa kolmannes yli 65-vuotiaista
Kaihi on yleinen silmäsairaus, jossa silmän linssi on samentunut ja läpäisee valoa huonosti. Seurauksena näöntarkkuus alentuu, hämäränäkö heikentyy ja silmät häikäistyvät helpommin.
Terveyskirjaston mukaan yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella on näköä haittaava kaihi vähintään toisessa silmässä. Esiintyvyys kasvaa iän myötä entisestään.
Iän ja perintötekijöiden lisäksi kaihiriskiä lisäävät muun muassa silmävammat, diabetes, runsas alkoholin käyttö ja tupakointi, merkittävä ylipaino sekä pitkäaikaiset silmätulehdukset.
Kaihileikkaus on ainoa tapa parantaa kaihi. Leikkauksessa silmän mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinotekoinen linssi. Suomessa operaatioita tehdään joka vuosi yli 50 000.
Lue myös: Silmäsairaus voi iskeä salakavalasti – optikko kertoo, kuinka usein näkö tulisi tutkituttaa
Miksi kaihileikkaus voi pienentää dementiariskiä?
Amerikkalaistutkijoiden uudet löydökset osoittavat vain yhteyden eivät syy-seuraussuhdetta kaihileikkauksen ja pienentyneen dementiariskin välillä. Tiimillä on kuitenkin muutama teoria havaittua yhteyttä selittämään.
Ensinnäkin leikkaus parantaa näköaistin toiminta ja on näin hyväksi aivojen terveydelle.
Aistien, kuten näön ja kuulon, heikentymisen tiedetään aiempien tutkimusten perusteella lisäävän dementiaan sairastumisen riskiä. Huonon kuulon tavoin heikko näkö haittaa muun muassa sosiaalista elämää, liikunnan harrastamista sekä alentaa mielialaa, mikä voi altistaa muistisairauksille. Aistien heikentyminen voi myös kuvastaa terveydentilan laajempaa heikkenemistä.
Näkökyvyn heikentymisestä johtuva aistiärsykkeiden väheneminen voi jopa johtaa aivojen kutistumiseen, joka on sekin dementian riskitekijä. Ainakin yhdessä aiemmassa tutkimuksessa kaihileikkauksen havaittiin olevan yhteydessä lisääntyneeseen harmaan aineksen määrään aivoissa.
Toinen hypoteesi koskee esimerkiksi vuorokausirytmiin vaikuttavaa sinistä valoa, jota ihminen saa kaihileikkauksen jälkeen silmiinsä enemmän.
Tutkija Lee selittää Medical News Todaylle, että tiettyjen siniselle valolle herkistyneiden verkkokalvojen solujen rappeutumisen on aiemmin osoitettu olevan yhteydessä tiedonkäsittelyyn ja Alzheimerin tautiin. Kaihileikkaus voi auttaa soluja aktivoitumaan uudelleen ja näin suojata kognitiiviselta heikentymiseltä.
On toki mahdollista, että kaihileikkaukseen hakeutuneet henkilöt elävät lähtökohtaisesti terveellisemmin kuin he, jotka eivät näköään korjauta. Tutkijat kuitenkin ottivat analyysissään huomioon myös muut dementiariskiin vaikuttavat tekijät, kuten ylipainon ja tupakoinnin. Tällöinkin kaihileikkauksen vahva yhteys alentuneeseen dementiariskiin säilyi.
Jos löydökset saavat tukea jatkotutkimuksissa, voisi kaihileikkauksella hoitaa ikääntyneitä, joilla on suuri riski dementiaan sairastumiseen.
Uusimmat
-
11:02
Eini astelee Linnan juhliin ensimmäistä kertaa: "Vietin muutaman hiljaisen hetken"
-
11:00
Sakeat lumisateet mahdollisia rannikolla – muistatko vielä Merikarvian yli 70 sentin lumikertymän yhdessä päivässä?
-
10:50
Syyttäjä: Airiston Helmen toimintaa pyöritti vuosien ajan järjestäytynyt rikollisryhmä – peitekieli, ankaria sääntöjä ja salanimiä
-
10:46
Mäkihyppääjä meni vessaan – seuraavassa hetkessä kisa oli pilalla
-
10:35
Carly käyttää vain 114 euroa kuukaudessa ruokakauppaan: "Avain kaikkeen on, että..."
-
10:33
Seuraavien talviolympialaisten ympärillä iso kysymysmerkki – KOK ajaa kulisseissa omaa ratkaisuaan
-
10:30
Venäläisellä somekanavalla kasvaa protestiliike – "Palauttakaa miehemme, meille riittää!"
-
10:00
Yksin kotona -näyttelijä Macaulay Culkin sai Walk of Fame -tähden – tältä näyttelijä näyttää nyt
-
09:51
Ukrainan drone iski venäläiseen öljyvarikkoon – MTV seuraa Ukrainan sotaa
-
09:48
Jos haluat tämän joulukinkun, kannattaa toimia ripeästi
-
09:46
Poliisi pyytää havaintoja – nämä suharit eivät halunneet jäädä selvittämään tekemisiään
-
09:31
Ei herkille: Järkyttävä tilanne UFC:ssä nostatti raivoryöpyn – "Halusiko hän, että Bobby kuolee?"
-
09:13
HS: Suomalaisopiskelijan kandityö palkittiin maailman parhaana – pelkkä nimi saa kielen solmuun
-
09:07
Osinkotuloja kertyi eniten listaamattomista yhtiöistä – näille ikäluokille ja asuinalueille kertyi eniten
-
08:54
Masked Singer -hahmon maski tippui kesken esityksen – henkilöllisyys paljastui ennen aikojaan
-
08:48
Lehti: Leijonien kaksinkertainen MM-hopeamitalisti löysi työpaikan
-
08:48
Onko burnout nuorten aikuisten vitsaus? Tästä syystä moni uupuu jo ennen työelämää
-
08:40
Vankiloissa havaittu uusi merkittävä turvallisuusuhka
-
08:35
Juuse Sarokselle hurjaa suitsutusta NHL:ssä – valmentajalta paljonpuhuva huomio suomalaisen asenteesta
-
08:22
Snookerin voittokone Ronnie O'Sullivan murskasi ennätyksiä – "Hullua"
-
Lataa lisää