Tiesitkö? Tämä oire voi olla merkki Alzheimerin taudista

Eurooppalaiset muistisairauksien asiantuntijat ovat parhaillaan koolla Helsingissä. Mitkä ovat uusimmat tiedot alzheimerin hoidosta? 3:08
KATSO MYÖS: Eurooppalaiset muistisairauksien asiantuntijat olivat lokakuussa koolla Helsingissä. Mitkä ovat uusimmat tiedot Alzheimerin hoidosta?

Jos muistin hiipuminen mietityttää, kannattaa ottaa nenä tehokäyttöön.

Kyky haistaa ja tunnistaa tuoksuja heikentyy tutkimusten mukaan jo Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa. Näin käy jopa ennen muita kliinisiä oireita.

Entuudestaan tiedossa ollut tieto on saanut tukea uudesta tutkimuksesta, josta raportoi American Academy of Neurology -järjestö lääketieteellisessä aikakauslehdessä Neurologyssa.

– Hajuaistin testaaminen voi olla hyödyllinen tapa ennustaa tulevia kognitiivisia ongelmia, tutkimuksen tekijä Matthew S. GoodSmith Chicagon yliopistosta kertoo aiemmin tänä vuonna julkaistussa Neurologyn artikkelissa.

Hänen mukaansa tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta havaintojen vahvistamiseksi. Lisäksi tarvitaan tietoa siitä, miten paljon hajuaistin pitää heikentyä, että siitä voi ennustaa tulevaa riskiä.

Nyt saatuja tuloksia voidaan tutkijoiden mukaan joka tapauksessa hyödyntää jo nyt ainakin Alzheimerin taudin riskiryhmään kuuluvien tunnistamisessa.

Juttu jatkuu videon alla.

Aivopesurista toivotaan apua Alzheimerin taudin hoitoon 1:51
Aivopesurista toivotaan apua Alzheimerin taudin hoitoon.

Tutkimuksessa mukana olleet tekivät kotitestejä

Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistui yli 860 ihmistä, jotka täyttivät kaksi kotikyselyä viiden vuoden välein. Niissä mitattiin heidän kykyään havaita ja tunnistaa hajuja.

Samat ihmiset osallistuivat viiden vuoden välein myös taitotesteihin, joilla mitattiin heidän muistiaan ja kognitiivisia toimintojaan.

Lisäksi osallistujat toimittivat tutkijoille DNA-näytteitä, joista tutkijat määrittivät sen, kantavatko he APOE4-geeniä. Se on tunnetuin Alzheimerin taudin riskitekijä.

Ensihavaintoja 65-vuotiaista

Tutkijat havaitsivat että ne, joilla oli geenimuunnos, havaitsivat hajuja 37 prosenttia harvemmin kuin ne, joilla ei ollut geenimuunnosta.

Hajuaistin heikkeneminen huomattiin ensimmäisen kerran 65–69 vuoden iässä.

Tässä ryhmässä myös ajattelutaidot heikkenivät nopeammin, todettiin tutkimustuloksissa.

Tutkimuksessa ei ollut mukana ihmisiä, joilla on vaikea dementia.

Hajuaisti voi heikentyä muistakin syistä

Hajuaistin heikkeneminen ei ole automaattisesti merkki sairastumisesta, tutkijat rauhoittelevat.

Olfaktorinen aisti eli hajuaisti heikkenee tutkijoiden mukaan normaalin ikääntymisen myötä. Lisäksi siihen vaikuttavat muun muassa allergiat, ylähengitysteiden tulehdukset virusinfektioiden yhteydessä, tupakointi, tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset ja korona.

Hajuaistin muutoksia on havaittu myös esimerkiksi Downin oireyhtymässä, epilepsiassa, Huntingtonin taudissa, Parkinsonin taudissa ja multippeliskleroosissa.

– Tähän mennessä on kuitenkin melko paljon tutkimuksia, jotka osoittavat hajuaistin heikkenevän varhaisessa vaiheessa myös Alzheimerin taudissa ja frontotemporaalisessa dementiassa, muutamia mainitakseni, Carrier Clinicin geriatri Shailaja Shah toteaa Fox Newsin haastattelussa.

Katso myös: Uutuuslääkkeen uskotaan antavan lisävuosia Alzheimer-potilaille

Uutuuslääkkeen uskotaan antavan lisävuosia Alzheimer-potilaille – katso suomalaisasiantuntijan arvio donanemabista 11:03
Katso suomalaisasiantuntijan arvio donanemabista.

Lähde: Neurology

 

Lue myös:

    Uusimmat