Siitepölykausi alkamassa - allergikoilla jo oireita

Pähkinäpensaan ja lepän kukinta on alkamassa maan eteläosissa, Turun yliopiston aerobiologian yksikkö tiedottaa. Yliopistotutkija Annika Saarton mukaan siitepölykausi on tänä vuonna aikaisessa.

 – Toistaiseksi kyse on yksittäisistä kukkivista puista, joilla ei ole kuin hyvin paikallista merkitystä. Odotamme että lepän ja pähkinäpensaan kukinta alkaa suurimmassa määrin viikonloppuna, Saarto sanoo.

Osa allergikoista on kuitenkin jo saanut siitepölystä oireita. Kyseessä voi olla myös Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta tai Baltian maista kantautunut siitepöly.

–  Leppä ja pähkinäpensas kukkivat jo Saksassa. Myös Tanskassa on tehty ensimmäiset siitepölyhavainnot, Saarto kertoo.

Suomessa on kahdeksan virallista keräyslaitetta, joilla mitataan siitepöly- ja sieni-itiöpitoisuutta ympäri maata. Suomen siitepölyhavainnot ovat vielä paikallisia, joten keräyslaitteisiin siitepölyä ei ole kantautunut.

Tärkeimmät allergeenisten siitepölyhiukkasten ryhmät Suomessa ovat leppä, koivu, heinät ja pujo. Paikkakunnasta riippuen siitepölykauden alkamisaika voi vaihdella reilustikin.

Turussa lepän kukinta alkaa usein maaliskuun toisella viikolla, kun taas Oulussa leppä kukkii vasta huhtikuussa. Koivun siitepölykausi alkaa eteläisimmässä Suomessa jopa kahta kuukautta ennen Pohjois-Lappia.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja