Sihvonen: Tapparan taakka osoittaa SM-liigan ongelmat – "Johtamassa ilmeisiin vaikeuksiin"

5:07
Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi: Edustetaan Suomea ylpeänä.

Kun Champions Hockey Leaguessa ovat käsillä neljännesvälierien toiset osaottelut, kotimaisen SM-liigan jatkuvasti heikkenevä asema Euroopan jääkiekkokartalla mietityttää. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen perkaa suomalaisjoukkueiden vaikeuksia. 

CHL:n kuudestatoista jatkojoukkueesta viisi tulee Ruotsista. Sveitsillä on neljä edustajaa, Saksalla kolme ja Tshekillä kaksi. 

Se, että hallitsevalta maailmanmestarilta Suomelta on Valko-Venäjän tavoin yksi joukkue mukana neljännesvälierävaiheessa, pistää mietteliääksi. Asetelmassa on kolme näköalaa.

Ensinnäkin voi ajatella, että suhdanne CHL:ssä vaihtelee. Vielä joitakin vuosia sitten Suomi oli usean seuran voimin mukana taistelemassa kärkisijoista, kirkkaimpina helminä Kärppien finaalipaikka ja lopulta toissakauden JYPin loistelias mestaruus silloisen päävalmentaja Marko Virtasen johdolla. Mutta niin paljon sentään asetelmat eivät CHL:ssä vaihtele, ettei Ruotsilta olisi koko ajan useita joukkueita kilvoittelemassa kilpailun kärkisijoista.

Toiseksi alkaa ilmoilla olla perusteita ajatella, että oman SM-liigamme iskukyky on heikentynyt suhteessa muiden maiden liigoihin. Vuosi sitten Suomi menetti maapaikkalukunsa CHL:ssä viidestä neljään, ja jos suomalaisseurojen mainetta puolustava Tappara pullahtaa jo tänään kilpailusta ulos ottelussaan EV Zugia vastaan, maapaikat tippuvat peräti kolmeen.

Kotoisen SM-liigamme kyvyttömyys uusiutua ja kelluminen lähinnä jo toisen rahakkaan TV-sopimuksen varassa, mitä tulee taloudelliseen kasvuun kera suljetun sarjan ummehtuneen ilmapiirin ja aidon kilpailun puutteen, on johtamassa suomalaista korkeimman sarjatason kiekkoilua ilmeisiin vaikeuksiin.

Kolmas seikka on se, että eurooppalaisen sarjakiekkoilun taso on noussut huimasti viime vuosina vetureinaan ennen muuta Ruotsin ja Sveitsin liigat. Eikä sovi unohtaa, että myös Tshekissä ja Saksassa kiskotaan yhä laadukkaampaa lätkää.

Noissa maissa maksetaan parhaille pelaajille kovia palkkoja, mikä on johtanut siihen, että meillä maksukyvyltään keskinkertaisen SM-liigan tähtipelaajan statusta havittelevat yhä nuoremmat pelaajat – jotka karkaavat isompiin ympyröihin heti tilaisuuden tullen. Sanoisin, että laadukas juniorityö tällä hetkellä kompensoi liigaseurojen unisten johtajien osaamattomuutta ja näköalattomuutta.

Tapparan iskukyky on arvoitus

Kaiken kukkuraksi ainut suomalalainen mukana oleva joukkue Tappara on ollut jo jonkin aikaa suorastaan epävireessä. Loistavasti liigakauden aloittaneet tamperelaiset ovat kadottaneet huomattavasti pelaamisestaan rentoutta.

Ensimmäisessä osaottelussa EV Zugia vastaan Hakametsässä Tappara meinasi jäädä ottelun alussa täydellisesti lähtötelineisiin ollen pelissä jo 0-2-tappiolla. Se, että kirvesrinnat lopulta punnersivat kovassa vireessä olevaa sveitsiläisjoukkuetta vastaan 3-3 tasamaalitilanteen, oli kova suoritus ja kuvaa toki Tapparan hieman tällä haavaa uinuvaa potentiaalia.

Odotan mielenkiinnolla, millaisella pelisuunnitelmalla päävalmentaja Jukka Rautakorpi vie joukkueensa EV Zugin kotiluolaan. Vaikka edellisen ottelun alussa oli vaikeaa jatkuvasti prässäten päälle vyöryneiden sveitsiläisten kanssa, pysyisin sittenkin samantyylisessä pelisuunnitelmassa eli puolustamisen rytmittämisessä enkä lähtisi vierasjoukkueen kanssa etelä-pohjoinen-etelä -luistelukilpailuun mukaan. Suomalaisen jääkiekkoilun valtti verrattuna sveitsiläiseen jääkiekkoiluun on edelleen taktisuudessa, kärsivällisyydessä ja yhteistyössä.

Vaan kävi Tapparalle tänään miten tahansa, Suomessa pitäisi alkaa käydä kriittistä ja avointa keskustelua siitä, millainen SM-liigan tila on oikeasti suhteessa kilpailevien maiden liigoihin.

Jääkiekon CHL C Morella tällä viikolla:

Tiistai 19.11.
Luulaja – SC Bern klo 18.50 C More Sport 2:lla ja cmore.fi:ssä
Adler Mannheim – Mountfield HK klo 19.50 cmore.fi:ssä
EV Zug – Tappara klo 20.40 C More Sport 1:llä ja cmore.fi:ssä (studio jo klo 20.15)

Keskiviikko 20.11.
Red Bull München – Yunost Minsk klo 20.50 C More Sport 1:llä ja cmore.fi:ssä

2:19
Maalikooste Tapparan ja EV Zugin ensimmäisestä kohtaamisesta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja