Liiga-seurojen CHL-avaus antoi hurjia merkkejä: "En muista monta kertaa suomalaisen joukkueen pelanneen näin suvereenisti"

Lauantain Tulosruudussa muun muassa Tapparan ja Belfastin välisestä CHL-ottelusta.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen näkee jääkiekon Mestarien liigan avausviikon antaneen mielenkiintoisia näytteitä neljän suomalaisseuran iskukyvystä alkavalla kiekkokaudella. CHL-pelit tarjosivat Liiga-joukkueilta todellisia murskajaisia, mutta myös pinnan alla näkyviä merkkejä kotimaan voimasuhteista.

Tästä heti kärkeen makupaloja.

Kahden pelatun ottelukierroksen jälkeen CHL:n pistepörssin kymmenen kärki on ihan komeaa luettavaa suomalaisseurojen osalta. Toiselta sijalta löytyy Ilveksen Simon Stransky, kolmannelta Tapparan Nick Baptiste, kuudennelta Lukon Tarmo Reunanen ja seitsemänneltä Pelicansin Aatu Jämsen.

Näyttäisi, että taitelijapelaaja Jämsen on ottamassa vielä uuden stepin urallaan edellisen läpimurtokauden jälkeen. Pitkälti kyse on siitä, kuinka hyvin ja pitkälle pojan pää kestää sietää omaa kehitystään ja vaikkapa tuon, että mainitsen hänet taiteilijapelaajana.

Melko tasapäistävä SM-liigan ahdas pelitapaolosuhde kaipaa sitä, että nuorista pelaajista kasvaisi enemmän näyttäviä yksilöitä – jotka kuitenkin osaavat pelata joukkuepeliä. Jämsenillä on mahdollisuus olla tällä saralla yksi päänavaajista pitkästä aikaa.

Mitä pelitapoihin tulee, Tappara ja Ilves ovat vaihtaneet melkeinpä päittäin pelikirjansa sitten viime vuosien.

Lukko vuorostaan on tekemässä lopullisen irtioton mestarivalmentaja Pekka Virran luomaan menestyksekkääseen, kiekkokontrollilätkään perustaneeseen Lukko-pelikirjaan.

Ja Pelicans tähtää johonkin suureen paitsi laadukkaalla pelaajistollaan myös kunnianhimoisella pelitavallaan.

Ilves pelasi harvinaisen vakuuttavaa CHL-kiekkoa

Vaikka CHL:ssä kyseiset SM-liigajoukkueet Lukko, Pelicans, Ilves ja Tappara pelaavat eri maiden joukkueita vastaan, on suomalaisten otteet kaukalossa olleet linjassa sen kanssa, miten ne ovat pelasivat jo harjoitusotteluissaan kotimaisia joukkueita vastaan. Näin se pitääkin olla.

Ottelut CHL:ssä ovat paitsi sinänsä itseisarvoisia myös paikka kehittää sitä peli-identiteettiä, jolla joukkueet menevät kohti pian alkavaa SM-liigakautta.

Pelicans hävisi ensin Växjö Lakersille kotonaan maalein 1-5, ja voitti sen jälkeen toisessa ottelussaan vieraissa Rouen Dragonsin 8-3.

Lukko otti ensin kotonaan 3-1-voiton Belfast Giantsista ja haki sen jälkeen vierasvoiton Aalborg Piratesista maalein 6-2.

Tappara voitti ensin Tanskassa Aalborg Piratesin jatkoerässä maalein 2-1, ja sen jälkeen Tampereella Belfast Giantsin 6-0.

Ilves avasi omat CHL-pelinsä kahdella vieraspelillä, joissa se voitti ensin Dynamo Pardubicen 3-1 ja sitten HC Bolzanon 7-1.

Antti Pennasen Ilves näyttäisi muuttavan pelaamistaan viime kautta tiiviimmän viisikon, lyhytsyöttöpelin ja rytmittävän hyökkäämisen suuntaan. Ilveksen kaksi ensimmäistä ottelua CHL:ssä sujuivat suorastaan erinomaisesti. En muista monta kertaa suomalaisen joukkueen pelanneen näin vakuuttavasti, suvereenisti ja peliotetta dominoiden CHL:n avauskierroksilla.

Rickard Grönborgin Tappara pyrkii olemaan rautakorpilais-tapolalaista Tapparaa huomattavasti luisteluvoimaisempi ja ylipäätään enemmän luistelemiseen perustava, prässäävä joukkue. Tavoite on erittäin kunnianhimoinen. SM-liigassa haaste tulee olemaan se, että väistämättä näin pelaamalla viisikon sisällä pelaajien väliset etäisyydet kasvavat. Etäisyyksien myötä sekä hyökkäys- että puolustuspelinopeus viisikkotasolla alenevat.

En liioittele, kun sanon, että juuri nyt Ilves on hieman kuin vanha Tappara, ja uusi Tappara on hieman kuin entinen Ilves. Ilveksen viisikko mahtuu televisiokuviin, Tapparan ei. Tämä tällainen luo valtavasti uutta jännitettä tamperelaiseen jääkiekkoiluun.

Pelicansissa merkkejä jostain upeasta

Tomi Lämsän Lukko pyrkii kääntämään peliä suhteellisen rivakasti pystysuuntaan hyökätessä. Lisäksi se pelaa silloin trapia ja silloin prässiä, kun peli niin pyytää. Tähteellä ja käytössä ei ole enää juuri ollenkaan niitä erikoissyöttösuuntia, joilla Lukko menestyi muutama vuosi lopulta mestaruuden voittaen. Eli Raumalla puhaltavat siinä missä Tampereellakin uudet tuulet.

Tommi Niemelän Pelicans pyrkii pelaamaan tiiviillä viisikolla lyhytsyöttöpeliä ja tekemään pelin sentterin/keskustan kautta. Näkee otsaluullakin, miten joukkueen pakit oikein nauttivat tilanteesta. Niemelä esikuntineen ja pelaajineen on jonkin upean perässä.

Minä en ole vielä koskaan törmännyt puolustajaan, joka ei nauttisi sydämensä pohjasta saadessaan tehdä peliä lyhyellä syötöllä keskushyökkääjälle. Sopiikin oikein odottaa, mitä tuossa katsannossa Pelicansissa saa aikaan niin CHL:ssä kuin SM-liigassa vielä pakassa ollut mahdollinen ykköspuolustaja Filip Kral.

Yltyleensä sanon, että edelleen suomalaiset joukkueet eroavat vastustajistaan edukseen CHL:ssä taktisuudellaan, vaikka hallitseva CHL-mestari Tappara onkin antamalla antanut tätä kilpailuetuaan hieman pois.

CHL jatkuu suomalaisten joukkueiden osalta niin, että Lukko kohtaa torstaina 7.9. vieraissa Sveitsissä SC Rapperswil-Jona Lakersin; Tappara pelaa niin ikään torstaina kotonaan Adler Mannheimia vastaan; Ilveksen vieraaksi luistelee 8.7. perjantaina Ocelan Trinec; ja Pelicans saa kotiluolaansa samoin perjantaina Vitkovice Rideran.
 

Lue myös:

    Uusimmat