Mainos

Sihvonen: Meidän peliä päivitettävä – muutos alkaa CHL:stä

Suomalainen jääkiekkoilu elää murrosvaihetta. Ei riitä, että pelikirjat kirjoitetaan uusiksi. Psyykkiset seikat kuten pelaajien pelirohkeus, valmentajien valmennusrohkeus ja seurajohtamisen rohkeus korostuvat. Kyse on siitä, kenen pinna kestää, kenen ei.

Suomalaisen jääkiekkoilun identiteetti, Meidän peli, on päivitettävä.

Esimakua saadaan heti, kun Tappara, KalPa, JYP, HIFK ja TPS ryhtyvät pelaamaan Champions Hockey Leaguen otteluita. Täällä MTV Sportilla perataan tarkasti CHL:n pelit.

MAINOS

CHL-ottelut C Morella!

Torstai:
Mountfield - TPS klo 17.55
KalPa - Malmö klo 18.55
Perjantai:
JYP - EV Zug klo 18.55
Brynäs - HIFK klo 19.55
Lauantai:
KalPa - Brno klo 18.55
SC Bern - TPS klo 20.00
Sunnuntai:
Wolfsburg - Tappara klo 18.55
JYP - Vienna Capitals klo 18.55
München - HIFK klo 18.55

Tilaa C More

Jälkiviisaana on myönnettävä Meidän pelin muuttumattoman valtakauden kestäneen vuoden tai kaksi liian kauan suomalaisessa jääkiekkoilussa. Syypäitä löytyy myös meistä jääkiekkojournalisteista. Meidän peli ideologisoitui, siitä tuli peräti dogmaattista toimintaa, jossa ei huomioitu pelin evoluution askeleita maailmalla. Jos joku suomalainen valmennustiimi yritti poiketa Meidän pelin huoneentaulusta, siitä tuli heti julkista satikutia.

Toisaalta Meidän pelin ylivaltaa kotoisessa liigassamme ei ole onnistuttu murtamaan. Etenkin HIFK:n piirissä tämä saatiin tuta, kun maineikas Raimo Summanen epäonnistui kerettiläisellä pelitavallaan. Meidän peli painoi haastajansa parrelleen. Tosin nyt jälkikäteen on syytä kysyä, oliko Summanen sittenkin jonkin uuden ja oleellisen perässä.

Ennustan, että käsillä on äärimmäisen mielenkiintoinen suomalainen jääkiekkokausi 2017-2018. On varmaa, että pelillisiä muutoksia on luvassa. Mikä joukkue ikinä aikookaan olla edistyksen airut, koko seuralta vaaditaan vahvaa kollektiivista sitoutumista ja kärsivällisyyttä.

4:36

Odotan muutosta lähinnä Tapparan ja Kärppien suunnalta. Olen päässyt ymmärrykseen, että päävalmentajat Jukka Rautakorpi ja Mikko Manner ovat aikeissa uudistaa joukkueidensa pelitapaa. Voi olla, että samaan ryhtyy HPK:n Antti Pennanen. Toki muutamia muitakin seuroja liittynee tähän etujoukkoon. Alkavaa CHL:ää silmällä pitäen huomio kiinnittyy erityisesti Kalle Kaskisen TPS:ään ja Sami Kapasen KalPaan.

Mielenkiintoista on lisäksi nähdä, mikä panos muutoksen ja kehityksen tiimoilta on luvassa Leijonien päävalmentajalta Lauri Marjamäeltä ja Jokereiden Jukka Jaloselta. Eräänlaisessa vaa’ankieliasemassa uudistusten suhteen ovat Lukon Pekka Virta ja Ilveksen Karri Kivi. Virta on ehkä paras suomalainen pelin valmentaja, hän loi aikoinaan KalPassa kokonaisen uuden koulukunnan.

5:53

Ehdotan, että kutsuisimme jatkossa uutta suomalaista peli-identiteettiä kansanomaisesti Suomi-lätkäksi. Uudesta tavasta tehdä jääkiekkoa soisi tulevan moninaisempi ja vivahteikkaampi, mitä Meidän peli on ollut. Ylipäätään rakensimme Meidän peliä liian pienessä sisäpiirissä, jonne emme päästäneet sisään poikkeavia ajatuksia koettelemaan sääntöjämme.

Käytin koko viime kauden tutustuakseni ja analysoidakseni sitä, missä ja miten pelin evoluutio maailmalla menee. Vasta nyt omaksuttuani uutta ajattelua olen osaltani valmis luopumaan Meidän pelistä ja siirtymään Suomi-lätkään. Tätä koko lajiperheeltä kovasti psyykettä ja pelipäätä vaativaa muutosta alamme täällä MTV Sportilla nyt seurata vaivojamme ja voimiamme säästämättä.

Ottaa muutaman vuoden ennen kuin suomalainen jääkiekkoilu omaksuu Suomi-lätkän. Sitä ennen on luvassa monia mielenkiintoisia maamme sisällä käytäviä vääntöjä pelin totuudesta kaukaloissa ja kaukaloiden ulkopuolella. Tervehdin ilolla myös sitä väistämätöntä kulkua, jossa useat tahot turvaavat vanhaan hyvään konstiin, Meidän peliin. En pidä mahdottomana, että ensi keväänä Suomen mestaruus voitetaan vielä kerran vanhalla systeemillä.

2:43

Uudessa Suomi-lätkässä syöttöjen pituudet varioituvat, tilaa varastetaan reagoimalla, pelataan ylibuukkauksia vastustajan siniviivan kulmiin suorissa hyökkäyksissä ja pyritään puolustamaan mies miestä vastaan hyökkäysalueella, joitakin ulottuvuuksia mainitakseni. Ero Meidän pelin jatkuvaan lyhytsyöttöpelaamiseen ja säännölliseen rytmittämiseen on melkoinen. Suomi-lätkän haaste pelaajille yksilöinä on uudentyyppinen ja maksimaalinen pelkästään pelaamisen tekniikkojen osalta. Harjoitepankkeja jo uudistetaankin siellä täällä kilvan.

Toki Suomi-lätkän pääarkkitehtien tavoite on imaista mukaansa parhaat palat Meidän pelistä. Kansainvälisissä huippupeleissä se onkin elinehto, sillä pelkästään muita matkimalla Suomi ei tule pärjäämään, vaan jää armotta jälkijunaan. Nyt kysytään ymmärrystä paitsi uudistua myös pitää vanhasta hyvästä kiinni, mikä on helpommin sanottu kuin tehty.

Avaan oman kauteni tarkastelemalla torstaina erityisen tarkasti CHL-matsia KalPa-Malmö.

8:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja