Sihvonen: Lukko pesee kasvojaan CHL:ssä – pelitapa sopii täydellisesti Euroopan kiekkokaukaloihin

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa tiistaikolumnissaan Rauman Lukosta, jolla peli on sakannut SM-liigassa mutta toiminut Champions Hockey Leaguessa. Sihvonen etsiskelee syitä moiselle.

Rauman Lukko on hyvissä asemissa edetä Champions Hockey Leaguessa (CHL) neljännesvälieristä puolivälieriin. Lukko saa vastaansa kaksiosaisessa ottelussa italialaisen Bolzanon. Kaksiosaisen ottelun yhteismaalit ratkaisevat, eli kyseessä on kuuden erän jääkiekko-ottelu. Lukko saa siitäkin lievää etua, että kaksiosaisen ottelun jälkimmäinen peli pelataan Raumalla.

Tutkin hieman Bolzanon pelaamista, se on melko samaa standardia, jota pelataan monissa eurooppalaisissa keskitason sarjoissa. Siinä on lievä pystysuunnan pelaamisen painotus, viisikko hyökkää melko hajanaisella muodolla omalta alueelta yli keskialueen. Joukkue en ehkä parhaimmillaan kamppailupelaamisessa ja etenkin maalien edustoilla.

Lukko on ollut vahva tähän asti CHL:ssä. Se pelasi kohtuullisen haasteellisessa alkulohkossa Lausanne HC:n, Alder Manheimin ja Cardiff Devilsin kanssa menestyksellä voittaen lohkonsa.

Kysymysten kysymys on, miksi Lukko on pelannut voittavaa lätkää CHL:ssä ja melko lailla häviävää peliä SM-liigassa?

Näen asian siten, että SM-liigaan jonkinlainen hybridilätkä Virtanen-Virta, vai pitäisikö sanoa peräti Virta-Virtanen on välimallin pelaamista, joka sijaitsee turhan vaihtelevasti, oikutellen ja ilman riittävää toisteisuutta jossain kiekkokontrollilätkän ja nopean pelinkääntölätkän puolivälissä. Virta-Virtanen tarkoittaa tietysti Lukon entisen päävalmentajan Pekka Virran ja nykyisen päävalmentaja Marko Virtasen pelikirjojen yhdistelmää.

Syystä tai toisesta Marko Virtanen on päätynyt ainakin jossain määrin imitoimaan Pekka Virran pelikirjaa. Maailman taktisimmassa sarjassa SM-liigassa ratkaisu ei ole optimaalinen. Toisen pelitavalla valmennettaessa sormi menee aina silloin suuhun, kun pelaamiseen ilmestyy vaikeuksia tai muutoin vain hävitään otteluita.

Sen sijaa CHL:n mittapuulla Lukko pelaa aivan upeaa jääkiekkoa, taktisesti sille CHL:ssa vetää vertoja vain Tapparan pelitapa. Voi olla, että se miten Lukko pelaa, on suorastaan optimaalinen tapa pelata CHL:ssä. Lukon pelaamisessa on sopiva sekoitus pelin rytmittämistä ja vauhtilätkää CHL:n pitimiksi.

Marko Virtanen voitti päävalmentajana JYPin kanssa CHL:n. Näen, että Virtasen kokemus CHL:stä on Lukolle merkittävä kilpailuetu CHL:ssä.

Oletan, että Lukko saa tällä hetkellä energiaa CHL:stä myös SM-liigaa varten. SM-liigan hallitseva mestari tarvitsee voittoja itseluottamusta kasvattaakseen. Toki siinä on edelleen oma haasteensa, jos pelitapa toimii CHL:ssä mutta ei niinkään SM-liigassa. Silloin eri sarjat ja niissä pelaaminen lyövät hieman toistaan korvalle.

Suomalaisittain pullat ovat sikäli hyvin tällä kaudella CHL:ssä, että myös Tappara pelasi voittoisaa lätkää alkulohkossaan. Tapparaa saa neljännesvälierävastustajakseen melko suomalaisittain pelaavan Växjö Lakersin.

Pidän Tapparan mahdollisuuksia edetä tästä kaksiosaisesta ottelusta jatkoon hieman pienempinä kuin Lukon mahdollisuuksia omassaan. Kyse on siitä, että Tapparan vastustaja Växjö Lakers on monta kertaluokkaa Bolzanoa kovempi joukkue.

C More näyttää kummankin suomalaisjoukkueen pelit tiistai-iltana. VäxjöTappara-ottelun studio-osuus alkaa kello 19.30 ja itse ottelu kello 20. BolzanoLukko-ottelu käynnistyy kello 20.30.



Lue myös:

    Uusimmat