Sihvonen: Leijonilta hämmentäviä otteita – "Mahtavatko apuvalmentajat höpötellä korvaan"

Suomi aloitti Ruotsin EHT-turnauksen tappiolla, kun torstain ottelussa Venäjä oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen 3-2. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan Leijonilta nähtiin sangen erikoisia otteita.

Olen hämmentynyt. Jukka Jalosen Leijonat ei pelannut Jukka Jalosen lätkää Venäjää vastaan. Tai jos olen täsmällinen, niin nyt nähdyllä pelaamisen tavalla ei toteudu Meidän pelin periaatteet, saati Jalosen oma versio siitä eli Total Hockey.

Nyt Leijonat muistutti erehdyttävästi niitä Leijonat-joukkueita, joita Lauri Marjamäki valmensi pari kautta.

Toistan, olen hyvin hämmentynyt.

Total Hockey ei toteudu niin, että puolustajat kuljettavat kiekkoa, ja peliä käännetään koko ajan pystyyn. Kiekkoa kuljettava puolustaja pystyi nyt tuottamaan ainoastaan päätykiekon, jonka perään hyökkääjät eivät ehtineet millään ilveellä.

Toki, Venäjä pyrki paineistamaan ja tuli päälle jopa Suomen maalin taakse. Oireellista oli kuitenkin se, ettei Leijonat yrittänyt tutkia niitä saumoja, joissa kiekkoa olisi voinut syöttää alaspäin ja tai joissa Leijonat olisi voinut kiekottelemalla tuottaa kiekkokontrollia.

Puolustajien kiekon kuljettelun veroinen ongelma oli siinä, etteivät Leijonien puolustajat pysäyttäneet peliä ollenkaan joko oman maalin taakse tai ennen muuta niin kutsutun ylemmän viivelähdön tasolle. Kyseisiä pysäyttämisen saumoja hukattiin noin tusina, mikä on sietämätön määrä sen kannalta, jos mielitään saada pelin virtaus mieleiseksi Venäjän kaltaista joukkuetta vastaan.

Peliä pelattiin peräti 52 minuuttia ennen kuin Leijonien pelaaminen alkoi muistuttaa edes etäisesti sitä jääkiekkoa, jota on totuttu näkemään Jukka Jalosen joukkueilta.

Korostan vielä, ettei modernia jääkiekkoa voi pelata Jalosen Total Hockeyna, jos noin kuudesosaa omalta puolustusalueelta lähteviä hyökkäyksiä ei edes hetkellisesti pysäytetä.

En usko millään siihen, että Jukka Jalonen olisi luopumassa Total Hockeystaan. Se olisi ennenkuulumatonta. Sitä pohdin hengessäni, mahtavatko apuvalmentajat Mikko Manner ja Antti Pennanen höpötellä näitä erikoisia pelaamisen kuviota kokeneen päävalmentajan korvaan. Pidän sitä hyvinkin mahdollisena.

Leijonat onnistui tasoittamaan pelin ilman maalivahtia pelaten lukemiin 2-2 aivan kolmannen erän lopussa. Jos jotakin hyvää Leijonien pelaamisesta hakee, heikon hyökkäyspelaamisen sijaan puolustuspelaaminen oli siihen nähden suomalaisilla kohtuullisessa kunnossa, ettei sitä päästy pelaamaan hyvän hyökkäämisen jatkumolta.

Kaikkineen ottelu jätti Jaloselle esikuntineen enemmän mietittävää kuin vastauksia turnauksen jatkoa silmällä pitäen. On mielenkiintoista nähdä, miten Leijonat lähestyy lauantain peliä Tshekkiä vastaan. Ehkä siinä palataan Jukka Jalosen lätkään? 

Lue myös:

    Uusimmat