Sihvonen Jokerien yllättävästä ilmoituksesta: Narrin hymy hyytyi

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen reagoi tuoreeltaan Jokereiden pommiin eli tiedotteeseen, jossa seura kertoi, ettei se tavoittele SM-liigapaikkaa kaudeksi 2025–2026.

Jokerit jysäytti maanantaina pommin. Se ilmoitti, ettei se hae ”Liiga-paikkaa kaudelle 2025-2026 nykyisillä ehdoilla”. Ilmoitus on dramaattinen. Vaan se saattaa olla myös juonikas. Tahdon kursivoida tuosta Jokereiden sivulta ottamastani lainauksesta sanat: nykyisillä ehdoilla.

Ymmärrän Jokereita. SM-liiga joutui hätäilemään Kiekko-Espoon taitavien juristien osoitettua, ettei SM-liiga voi olla suljettu sarja. On hyvin todennäköistä, että Liigaa täydennetään 16. joukkueella eli juurikin Kiekko-Espoolla sesongiksi 2024–2025. Espoolaiset jättivät hakemuksen sisään lokakuussa.

Jokereiden tiedotteen mukaan Jokereille olisi tehty selväksi, että ”merkittävin yksittäinen kustannus on liigaosake, jonka hinnan Liiga on Jokereille arvioinut nousevan 3,8 miljoonaan euroon”. On loogista ajatella, että hinta on nyt sama Kiekko-Espoolle.

Selitän, miksi ymmärrän Jokereiden ratkaisua. Tässäkin tapauksessa peli näyttää kaiken.

Jos Jokerit mielisi kilvoitella keväällä 2025–2026 nousua SM-liigaan, sen pitäisi vaihtaa käytännössä koko nykyinen joukkue, hankkia liki kahdella miljoonalla uudet tasokkaammat pelaajat, jotka kykenisivät karsintasarjassa haastamaan tyyliin SaiPan tai HPK:n ja kaiken kukkuraksi helsinkiläisten pitäisi etsiä itselleen uusi päävalmentaja. Unohtamatta sitä 3,8 miljoonan liigaosaketta. Ynnä nupiksi se – tosin ehkä varmemmin ratkeava seikka – ettei seuralla ole vielä edes kotihallia, jossa pelata SM-liigaa.

Näin tämä asia ei voi mennä. Tuossa on kantani niin totta kuin minä olen minä, kokenut jääkiekkoasiantuntija. Näin tämä ei voi mennä.

Ei voi olla niin, että Jokerit pakotettaisiin pelaamaan Mestiksen tasoon nähden poskettomalla pelaajamateriaalilla kausi 2024-2025 – ja yrittämään sen jälkeen luojassaan olevaa nousua. Kun taas melkein samaan aikaan Kiekko-Espoo livahtaa melkeinpä keittiön kautta SM-liigaan. Tosin tähdentelen tässä sitä, että Kiekko-Espoon tuleekin saada nousta niin kuin se nyt näyttää nousevan Liigaan, sikäli mikäli se vakuuttaa (taloudellaan) lisenssitoimikunnan ja SM-liigan hallituksen.

Otan vapauden tulkita Jokereiden tiedotetta. Minun silmin sen tarkoitus on luoda maksimaalinen paine SM-liigan suuntaan. Se ei oikeasti tarkoita, että nauravan narrin hymy olisi hyytynyt. Ei. Jokerit tahtoo, että SM-liigan nykyisiä ehtoja muutetaan!

SM-liiga ja suomalainen jääkiekkoilu menettävät kaikkien aikojen tilaisuuden siirtyä kaikkineen kasvu-uralle, jos vain Kiekko-Espoo saadaan pian Liigaan ja Jokerit jää rannalle ruikuttamaan.

Tässä käy yhä rajummin ilmi se, että SM-liigan hätäpäissään tekemät uudet ratkaisut – ennen muuta se, että 16:s joukkue voidaan nostaa mukaan, ja sen jälkeen pelataan jatkossa karsinnat – on osoittautumassa todella emämunaukseksi.

En pidä ollenkaan mahdottomana, että SM-liiga joutuu vielä kerran pyörtämään päätöksiään. Jokerit pelaa nyt kovaa peliä tietäen asemansa ja voimansa. SM-liiga on pahoin puun ja kuoren välissä Jokereiden tiedotteen jälkeen. Suomalaisen jääkiekkoilun kokonaisetu vaati sitä, että Liigassa pelaa jatkossa ja pian sittenkin kaksi joukkuetta Helsingistä ja yksi joukkue Espoosta.

Maalaiset dominoivat – Helsinkiä ja Espoota alistetaan

On irvokasta sattumaa – tai sitten ei –, että tämän viikon perjantaiksi on merkitty Jokereiden ja Kiekko-Espoon loppuunmyyty keskinäinen ottelu Nordenskiöldinkadulla. Sen ottelun merkitys ja tunnearvo vesittyivät täysin. En ihmettelisi, jos tuossa pelissä nähdäänkin katsomossa joko tyhjiä paikkoja tai jopa mielenosoituksia – ellei sitten kumpiakin.

Olin valmistautunut tämän tekstin paikalle analysoimana sitä, miksi maalaisserkut vievät ja helsinkiläiset vikisevät tällä hetkellä Mestiksessä. Sekä Jokerit että Kiekko-Espoo ovat pelanneet alla odotusten. Marko Tuomaisen valmentama IPK on aivan karussa ennakkosuosikeilta. Kokkolan Hermes antoi oikein isän kädestä Jokereille 5–2 viime lauantaina.

Olin myös kirjoittamassa tähän, ettei Kiekko-Espoo voi lähteä ensi kauteensa enää nykyisen päävalmentajansa Tomas Westerlundin johdolla.

Lisäksi olin kuvaamassa, miten Jokereiden nuoret pelaajat ja muutkin pelaajat ovat sikäli kestämättömässä asemassa, etteivät he pysty ollenkaan pelaamaan Jokerit-logo rinnassaan odotusten mukaan, koska ilmassa olevat odotukset musertavat heidät vain pelaajan puolikkaiksi. Myös Jokereiden täytyy viimeistään ensi kaudeksi etsiä uusi päävalmentaja Tero Määtän paikalle. Jokerit pelaa tällä hetkellä hieman sellaista vale-Meidän peliä, koska pelaajilla puuttuu sen vaatima uskallus ja itseluottamus.

Mutta mitäs noista! Kaikilta noilta huomioltani, saati etukäteisanalyysiltäni ottelusta Jokerit-Kiekko-Espoo on pohja poissa Jokereiden tiedotteen jälkeen.
 

Lue myös:

    Uusimmat