SM-liigan pomo möläytteli kiekkoväelle – Petteri Sihvonen seurasi puskafarssia hämmentyneenä: "Tulisi nyt viimein nuhdella"

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avaa muutosten aikataulua 1:21
Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avasi muutosten aikataulua mediatapahtumassa 27. kesäkuuta.

SM-liiga kutsui toimittajia tausta- ja mediatilaisuuteen. Kaikki meni hienosti, kunnes Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltuselta lähti puhe laukalle, MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa.

SM-liigan uusi toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen teki minuun hyvän vaikutuksen suhteellisuudentajuisilla ajatuksillaan. Sen sijaan puheenjohtaja Heikki Hiltunen puheli liikaa löysiä ohi suunsa. Viestintäjohtaja Tuomas Nyholm vuorostaan murtaa tehtävänsä rajoja osallistumalla sisältökeskusteluihin, useimmiten se toimii, toisinaan ei.

Suurin yksittäinen vallankäyttäjä SM-liigassa tällä hetkellä vaikuttaa olevan puheenjohtaja Hiltunen, joka on myös Vaasan Sportin puheenjohtaja ja omistajia. Hiltunen on vuosien varrella ollut henkilö, jonka vaiheille on kietoutunut se porukka SM-liigan osakkaista, joka on ollut oikeastaan kaiken muutosten jarru.

Hiltuseen on henkilöitynyt ajatus siitä, ettei SM-liiga ole auki, karsintoja ei järjestetä. Nyt ei oteta uusia lisenssihakemuksia vastaan kaudelle 2024-2025.

Tiistain 27.6.2023 tilaisuudessa Hiltunen puheli ikään kuin kahta eri uomaa. Oli virallinen puhe, ja oli ohi pöytäkirjan aivan kuin ääneen ajatteleva ja karkaileva puhe. Jälkimmäisissä Hiltunen päästeli outoja asioita.

Hiltusen mukaan SM-liiga ei kaipaa seuroja, joissa toimivat taustalla rikkaat mesenaatit. Ne kun, Hiltusen mukaan, tuppaavat aina sitten lopulta häipymään vähin äänin. Tämä oli yksi mutta vain yksi tapa Hiltusen puolelta tölviä Mestiksen mestaria Kiekko-Espoota. Hiltunen viittasi aikoinaan Bluesin taustalla operoineeseen Jussi Salonojaan.

Juttu jatkuu videon alla. 

Kiekko-Espoon urheilutoimenjohtaja Kim Hirschovits kiitollinen Mestis-mestaruudesta – "Työmaakontista lähdettiin liikkeelle" 3:01
Kiekko-Espoon urheilutoimenjohtaja Kim Hirschovits kiitollinen Mestis-mestaruuden ratkettua huhtikuun lopussa – "Työmaakontista lähdettiin liikkeelle."

Tosin Hiltusen savolaisen sutkissa puhetavassa ei aina ole ihan tarkkaa olla uskollinen sille, mitä juuri äsken tuli sanoneeksi. Hiltusen möläytyksiin kuului tiistaina nähdä mahdollisena jopa se, että Turussa voisi toimia tulevaisuudessa peräti kaksi liigajoukkuetta. Turussa, jossa TPS on tehnyt railakkaitakin tappioita – jotka juurikin kaksi rikasta mesenaattia on kuitannut omista lompakoistaan.

Kiekko-Espoon taloudelliseen kykyyn nousta ja osallistua SM-liigaan Hiltunen ei usko. Enemmän kuin espoolaisten liigapaikkaan Hiltunen tuntuu uskova siihen mahdottomuuteen, että Tampereella pelaa kolmas seura SM-liigaa.

Todella leikkisäksi ja viekkaaksi Hiltunen heittäytyi sanomalla, että "lahjonta" voisi olla se konsti, jolla jokin seura saadaan luopumana paikastaan SM-liigassa. Vastaan tässä tuohon Hiltusen lohkaisuun lohkaisulla, että olkaahan Vaasassa tarkkana puheenjohtajanne kanssa. Ehkä Hiltusen oma omistusosuus Sportista on "lahjottavissa" toisiin käsiin.

Muutamaan otteeseen Hiltunen käytti kielikuvaa, jossa jokin seura ei mahdollisesti vain enää pysy junan kyydissä. Omaa seuraansa Vaasan Sporttiako Hiltunen tarkoitti?

Vakavasti sanoen 14 muun osakkaan tulisi nyt viimein nuhdella Hiltunen ja vannottaa tätä puhumaan julkisesti vain asiaa eikä asian vierestä. On kestämätön paikka SM-liigan kutsua merkittävimpiä jääkiekkotoimittajia ja medioita kuuntelemaan leukailua.

Kun Hiltuselta tivattiin miehissä Kiekko-Espoon tylyä kohtaloa sen suhteen, etteivät huolellista valmistelutyötä tehneet espoolaiset voi sittenkään hakea paikkaa SM-liigasta kaudeksi 2024-2025, Hiltunen oli menettää malttinsa ja hoki, että ainahan hakea voi.

Mietin välillä siinä sitä Hiltunen-show'ta kuunnellessani, että mihin ihmeen puskafarssiin olen osallistumassa.

Juttu jatkuu videon alla. 

Petteri Sihvonen pumppaa Kiekko-Espoota Liigan tylyksestä: "Käräjäoikeuden kautta" 1:55
Petteri Sihvonen pumppaa Kiekko-Espoota Liigan tylyksestä: "Käräjäoikeuden kautta."

Korostan, etten anna väärää todistusta, että Hiltunen puhui sittenkin puolet puheajastaan todella kovaa ja asiallista asiaa. Mutta mitä ihmettä on sitten se toinen puoli, jossa Heikki Hiltunen ottaa eräänlaisen helppoheikin roolin ja eksyy puheissaan milloin millekin raiteelle?

Laveilla puheillaan Hiltunen sai minut lopulta jopa epäilemään, onko SM-liiga sittenkään tähänkään mennessä tehnyt sitä kaikkea valmistelutyötään, jonka Hiltunen ensin varsin ansiokkaasti esitteli.

Etenkin Kiekko-Espoo tuntuu olevan Hiltuselle kuuma peruna. Hiltunen korosti kummallisella tavalla pariin otteeseen espoolaisuuttaan. Miksi ihmeessä? Miten se mihinkään liittyy? Olin – siis luulin olevani – osallistumassa SM-liigan taustoittavaan tilaisuuteen. Mitä siinä taustoitetaan, kun saan kuulla, että puheenjohtaja Hiltunen on espoolainen?

Siihen en ota kantaa kiemurtelivatko toimitusjohtaja Pulkkinen ja etenkin viestintäjohtaja Nyholm ajoittain tuoleissaan kuunnellessaan, kun Hiltunen oikein päästeli.

Edes siinä kohtaa Hiltunen sentään hieman hiljensi vauhtiaan, kun huomautin, että mitä jos Kiekko-Espoo katsookin jo tänä syksynä kortit loppuun asti. Se kun ei ole juridisesti aivan selvää, että pitääkö SM-liigan väliaikainen sulkupäätös. Mitä jos Kiekko-Espoo haastaakin sen? On mahdollista, ettei SM-liigan sulkeminen ole laillisesti kestävällä pohjalla.

Se on surullinen ja kova tie kaikille osapuolille, jos Kiekko-Espoo joutuu panemaan kovan kovaa vastaan kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityspyynnön kautta. Tätä verta Hiltunen esikuntineen aivan kuin kerjää nyt nenästään. Tosin Hiltunen antoi ymmärtää, SM-liigan puolelta juristit ovat suorastaan vedenpitävällä tavalla varmistaneet selustan.

Mitä ikinä Hiltunen juoniikaan joidenkuiden kanssa – vaikuttaa siltä, ettei tässä sittenkään selvitellä ja punnita eri vaihtoehtoja, vaan mennään jotakin tiettyä kohti, se on tulkintani –, oli tarpeetonta Hiltusen puolelta mennä jopa niin pitkälle, että hän väitti muun muassa ruotsalaisten jääkiekkoihmisten paikoin kadehtivan suomalaisten suljettua SM-liigaa.

Vähemmästäkin me uskomme, että suljettu SM-liiga on Heikki Hiltusen lempilapsi.

Olin hyvilläni, kun huomasin, ettei meitä toimittajia puhuttu pökerryksiin. Toistan, että tässä on oikeasti nyt vakava mietinnän paikka SM-liigan osakkailla. Pitkään hieman niin ja näin seilannut SM-liiga on tässä viime vuosina ollut hyvinkin puheenjohtajansa näköinen sarja. Ilman Nokia Areenan vetoapua sekä valmentajien ja pelaajien ammattitaitoa SM-liigan vanha vesi makaisi paikallaan.

Nyt on jääkiekkojohtajien aika nostaa tasoaan. Se ei tapahdu käärmeöljyä kauppaavin pilapuhein. Sarjat auki. Pelko pois. Palautetaan kilpailu kilpailuun ja urheilu urheiluun – ja Kiekko-Espoo liigakartalle 2024-2025.

Sen jälkeen katsotaan avoimesti Jokereiden ja muutaman Mestis-seuran suuntaan. Jokusen vuoden takaisessa horisontissa siintää tyyliin 10+10-malli, jossa pelataan A- ja B-liigaa SM-liigan alla.

Mitä tähän uusavoimuuden aikaan SM-liigan, eri medioiden ja toimittajien työn osalta tulee, sille toivon kernaasti jatkoa. Pää on nyt auki. Ei muuta kuin korotetaan rimaa puolin ja toisin. Jotakin sen tapaistahan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen osuvasti lopuksi sanoikin. Että tästähän tämä työ vasta alkaa.

Sihvonen: SM-liigan johdossa on osaamisvaje – "Suhmuroi ja panee enemmistölle hanttiin" 4:15
Sihvonen: SM-liigan johdossa on osaamisvaje – "Suhmuroi ja panee enemmistölle hanttiin."

Lue myös:

    Uusimmat