Mainos

Shakaalia odottaa pitkä vankeustuomio

Yksi maailman tunnetuimmista terroristeista, Carlos eli Shakaali, joutui tänään oikeuden eteen Pariisissa. Venezuelalaissyntyistä 48-vuotiasta Carlosia syytetään murhasta, ja häntä odottaa mahdollisesti 30 vuoden vankeustuomio.

Syytteen mukaan Carlos - viralliselta nimeltään Illich Ramirez Sanchez - ampui kaksi ranskalaista agenttia ja näiden libanonilaisen ilmiantajan, kun nämä yrittivät pidättää hänet vuonna 1975.

Carlos saapui oikeuden istuntoon hymyillen ja vapautuneen oloisena. Tyylikkään rennosti pukeutunut Carlos esittäytyi oikeudelle "ammattimaisena vallankumouksellisena".
-Olen ammattivallankumouksellinen vanhan leniniläisen perinteen mukaan ja toimialueeni on koko maailma, Carlos sanoi kun häneltä kysyttiin ammattia ja osoitetta.

Omasta puolustuksestaan vastaava Carlos arvosteli heti istunnon alkajaisiksi ranskalaisen tuomioistuimen toimivaltaa. Carlosin mukaan häntä ei voida tuomita Ranskassa, koska hänet siepattiin laittomasti Sudanista Ranskaan vuonna 1994.
-Minut siepattiin, joten en ole Ranskassa laillisesti. Kieltäydyn tunnustamasta Ranskan oikeuslaitoksen oikeutta käsitellä asiaani, olkoonkin että kunnioitan Ranskaa, hän sanoi.

Syyttäjä vastasi Carlosin arvosteluun toteamalla, että Ranskan korkein oikeus on hyväksynyt hänen pidättämisensä, joten myös tuomiovallan osalta asia on selvitetty.

Tunnolla kymmeniä surmia

Carlosia epäillään osallisuudesta yli 80 ihmisen surmiin 1970- ja 1980-luvuilla. Tappamisen hoiti joko Carlos itse tai hänen johtamansa "kansainvälinen vallankumouksellisten järjestö". Carlosin nimi liitettiin etenkin 1970-luvulla lukuisiin laajaa huomiota herättäneisiin terroritekoihin, mm. 11 Opec-ministerin sieppaukseen kesken Opecin kokouksen Wienissä vuonna 1975.

Carlosin maine kasvoi hänen tunnustettuaan, että hän oli ollut mukana osassa iskuja, ja hänen jokainen askeleensa pääsi otsikoihin. Myöhemmin kiinnostus kuitenkin hiipui, ja vuonna 1986 israelilainen sanomalehti väitti hänen kuolleen. Lehden mukaan Libya oli tapattanut Carlosin, koska tällä oli liikaa tietoa arabimaiden tiedustelutoiminnasta.

Länsimaat etsivät Carlosia kiivaasti kahden vuosikymmenen ajan. Hänet pidätettiin viimein Sudanissa vuonna 1994. Vasta ilmestyneen kirjan mukaan Ranskan salainen palvelu pääsi Shakaalin jäljille amerikkalaisten satelliittikuvien ansiosta.

Oikeudenkäynti Carlosia vastaan kestänee noin viikon. Ranskalainen tuomioistuin tuomitsi Carlosin poissaolevana elinkautiseen vankeuteen jo vuonna 1992, mutta Ranskan lakien mukaan hänellä on oikeus uuteen oikeudenkäyntiin nyt kun hänet on pidätetty. Pariisin oikeustalossa käytävää oikeudenkäyntiä ympäröivät tiukat turvatoimet.

Liikanimen Shakaali Carlos sai lehdistöltä Frederick Forsythen samannimisen kirjan mukaan.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.