Mainos

Serbian viimeinen paossa ollut sotarikollinen löydettiin

Serbian viranomaiset ovat pidättäneet sotarikoksista etsintäkuulutetun Goran Hadzicin. Häntä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan vuosien 1991-95 Kroatian sodassa.

Hadzic toimi sodan aikana Kroatiassa sijaitsevan Krajinan serbialueen johtajana. Hän oli viimeinen karkuteillä oleva entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen syytetty.

Haagin tuomioistuimen mukaan satoja kroaatteja tapettiin ja tuhansia karkotettiin Hadzicin johdolla Krajinasta sodan aikana.

Serbiassa avoimesti elänyt Hadzic katosi kodistaan vuonna 2004 heti syytteiden nostamisen jälkeen. Syyttäjien mukaan hänet siirretään Haagiin viikon kuluessa.

EU:n presidentti Herman Van Rompuy kiitteli Hadzicin pidättämistä ja sanoi sen olevan tärkeä askel Serbian tiellä kohti unionin jäsenyyttä.

Jugoslavian hajoamissotien rikoksia selvittävä YK-tuomioistuin on etsintäkuuluttanut vuosien varrella kaikkiaan 161 henkilöä. Heistä yksikään ei ole enää tavoittamatta.

Toukokuussa Serbia pidätti ja luovutti Haagiin yhden pääsyytetyistä, bosnialaisen serbikenraalin Ratko Mladicin. Häntä syytetään muun muassa osallisuudesta tuhansien muslimimiesten ja -poikien surmaamiseen Srebrenicassa.

Katso Hannu Hallamaan juttu (Seitsemän uutiset 20.7.2011)

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.